AMSTERDAM - De huldiging maandagavond van de voetballers van Ajax op het Leidseplein in Amsterdam op zich was een groot feest. Het plein kleurde aan het eind van de middag al behoorlijk rood-wit. Ongeveer 6000 fans woonden de huldiging bij van de spelers, die zondagavond de beker wonnen van PSV. Rond negen uur, een halfuur na afloop van de huldiging, werd het onrustig op het Leidseplein.


Foto: Vincent Gerrits | Blind spreekt de menigte kort toe

De spelers verschenen tegen kwart voor acht een voor een op het bordes van de Stadsschouwburg en kregen elk een ovationeel applaus.

Uitzinnig

Dat gebeurde ook toen de beker van hand tot hand ging. Toen trainer Danny Blind verscheen, raakte de menigte uitzinnig. Voor hem klapten de fans nog harder dan voor spits Klaas-Jan Huntelaar, die zondag de twee winnende doelpunten scoorde. Ze zongen "Danny Blind, wie kent hem niet, Danny Blind is een echte Ajacied."

Blind sprak de menigte kort toe. Hij zei "niet het bestuur is de club, niet de directie is de club, maar de club dat zijn jullie". Later liet hij met vochtige ogen weten "eind goed al goed. Het geduld van de supporters is behoorlijk op de proef gesteld, maar uiteindelijk zijn ze wel beloond. En dat is waar het uiteindelijk om draait".

Fans

Volgens hem is zo'n huldiging met de 'echte' fans veel mooier dan welke beker of welke handdruk van welke bestuurder dan ook. Blind is ook heel blij voor de ploeg. "Ik geniet hier van en zal de komende dagen wel merken hoe het gaat." Hij doelde daarmee op een eventueel ontslag.


Aanvoerder Tomas Galasek toont de beker aan duizenden fans

Burgemeester Cohen van Amsterdam sprak de voetballers en de supporters toe. Ook bestuursleden onder wie voorzitter Jaakke waren in de Stadsschouwburg aanwezig. Jaakke bleef op de achtergrond en verscheen niet op het bordes. Dat leek hem niet verstandig.


Spelers nemen applaus in ontvangst op Leidseplein

Desondanks scandeerde het publiek: Jaakke rot op. Op de vraag wat hij daar van vond zei hij: ik had dat liever anders gezien, ik blijf een mens van vlees en bloed.

Ontruimd

De politie heeft maandagavond na de huldiging van Ajax voor het winnen van de KNVB-beker met behulp van een waterkanon het Leidseplein in Amsterdam ontruimd. Dat gebeurde nadat groepen supporters hadden geweigerd het plein te verlaten, ondanks herhaalde oproepen.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er inmiddels arrestaties verricht, maar hij kon niet zeggen om hoeveel mensen het ging.