AMSTERDAM - De huidige trainer van Benifica Lissabon, Ronald Koeman, keert terug naar Nederland. Hij heeft voor minimaal twee jaar getekend bij PSV. Dat vertelde de trainer maandagavond tijdens een persconferentie.

Koeman heeft te kennen gegeven dat hij graag met zijn gezin terug wil naar Nederland. De voormalige trainer van Vitesse en Ajax zal in Eindhoven Guus Hiddink opvolgen. PSV moet voor Koeman een afkoopsom betalen. Daarover zijn beide clubs het maandag in Lissabon eens geworden.

Koeman was één seizoen in dienst van Benifica. Hij had nog een contract voor een jaar.

Gezin

Koeman verklaarde maandagavond dat het besluit om naar Nederland terug te keren mede is ingegeven door de wens van zijn gezin. "Het is voor mij heel belangrijk om terug te keren naar Nederland. Mijn gezin wilde dat graag", zei de oud-international. "Het is niet de eerste keer dat een trainer zijn contract niet uitdient en het zal ook niet de laatste keer zijn."

Koeman zei trots te zijn dat hij als vervanger van Guus Hiddink is aangetrokken. Ook al circuleerden in Eindhoven eerder namen van Henk ten Cate, Martin Jol, Dick Advocaat en de Braziliaan Scolari. "Ik voel me zeer gevleid. Ik kom bij een club te werken waar ik hele goede en mooie herinneringen aan heb. Dit is de volgende stap in mijn trainersloopbaan. Ik ben blij met deze grote uitdaging."

Koeman kwam in de jaren tussen 1986 en 1989 voor PSV uit. Met de Eindhovense formatie won hij de Europa Cup voor landskampioenen, later omgetoverd in de Champions League.

Champions League

Koeman kon Benfica niet aan rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League helpen. De derde plaats achter kampioen Porto (van Co Adriaanse) en Sporting betekent dat de club zich via de voorronde moet zien te kwalificeren voor de groepsfase. Met Benfica haalde hij dit seizoen wel de kwartfinales van de Champions League. Daarin verloren de Portugezen van Barcelona, dat inmiddels de finale heeft gehaald.

Koeman vertrok in februari 2005 door de voordeur bij Ajax. Na ruim drie jaar de hoogste trainerspost in Amsterdam bekleed te hebben. De nederlaag in de UEFA Cup, na in eerste instantie een magere serie in de Champions League, tegen Auxerre was zijn laatste wapenfeit.

Koeman, die bij Ajax twee landstitels en een keer de beker binnenhaalde, kende in zijn laatste seizoen grote problemen bij Ajax. De ploeg zwalkte in de Champions League, in de competitie en in de UEFA Cup. Zijn moeilijke relatie met jonge vedetten als Ibrahimovic, Sneijder en Van der Vaart werden breed uitgemeten, tot het punt kwam dat de trainer zelf ook inzag dat een langer verblijf Ajax niet meer uit de misère zou halen.