DOORWERTH - Met veertien spelers is bondscoach Foppe de Haan maandag de voorbereidingen gestart op het EK onder 21, dat van 23 mei tot en met 4 juni in Portugal plaatsvindt. Jong Oranje is daarbij ingedeeld in een groep met Oekraïne, Denemarken en Italië.

De voorlopige selectie van Jong Oranje bestaat in totaal uit 27 man. Maandag 15 mei maakt De Haan bekend welke 22 spelers tot de definitieve selectie behoren.

De Haan heeft in het trainingskamp in Doorwerth, dat tot donderdag 18 mei duurt, niet direct de beschikking over alle spelers. Sommigen sluiten later aan vanwege competitieverplichtingen met hun club.

Tijdens de eerste training liep PSV'er Ibrahim Afellay een lichte spierverrekking in zijn knie op. De blessure lijkt niet ernstig. Danny Mathijssen (RKC Waalwijk) is op de weg terug na een verstuikte enkel.

Positief

De Haan is positief wat betreft de kansen voor Jong Oranje. "Normaal gesproken heb je als bondscoach van jeugdteams vooral de beschikking over spelers uit de Gouden Gids Divisie of uit tweede elftallen. Nu is bijna iedereen een vaste waarde in het eerste elftal van zijn club. Ik denk dat we daarom ver kunnen komen. Hopelijk tot in de finale."

De eerste twee landen in de groep van Oranje plaatsen zich voor de halve finales. Daarin zijn de twee beste landen van de andere groep de tegenstander. Die groep wordt gevormd door Portugal, Frankrijk, Duitsland en Servie & Montenegro.

Nederland speelt op woensdag 24 mei in Agueda de eerste wedstrijd. Oekraïne is de tegenstander.

Selectie

Voorlopige selectie Jong Oranje:

Vermeer, Emanuelson en Schilder (Ajax), De Zeeuw, Schaars en Medunjanin (AZ), De Ridder (Celta de Vigo), Vorm (FC Den Bosch), Kruiswijk en Luirink (FC Groningen), Pasveer, Zomer en Gerritsen (FC Twente), Tiendalli en Braafheid (FC Utrecht), Hofs en Vlaar (Feyenoord), John (Fulham), Drost (SC Heerenveen), Jenner (NAC Breda), Aissati en Afellay (PSV), Mathijssen (RKC Waalwijk), Emnes en Bouaouzan (Sparta Rotterdam), Verhaegh en Benson (Vitesse).