AMSTERDAM - De politie verwacht maandagavond zeker 10.000 voetbalfans bij de huldiging van Ajax op het Leidseplein. De spelers, die zondag de bekerfinale wonnen van PSV, worden rond 19.45 uur door burgemeester Job Cohen gehuldigd op het bordes van de Stadsschouwburg.

De politie zet enkele honderden extra agenten in en houdt de mobiele eenheid (ME) achter de hand om de mensenmassa in het gareel te houden. Ze gaat er echter van uit dat het "een groot feest wordt", aldus een woordvoerder. Vooralsnog heeft de politie geen aanwijzingen dat aanhangers van rivaliserende voetbalclubs de boel komen verstieren. "Maar we zijn op alles voorbereid."

Oproep

Op de clubsite riep Ajax de supporters op "met klem" op de huldiging "waardig en zonder wanordelijkheden" te laten verlopen.

"Ajax en de gemeente Amsterdam hopen op een prachtig en gepast eerbetoon in het hart van de stad. De Ajax-selectie wil graag met de grote supportersschare het winnen van de nationale voetbalbeker vieren en hoopt maandag op feestelijke taferelen en prachtige één-tweetjes tussen team en supporters", staat te lezen op de internetpagina.

Horeca

De omliggende horecagelegenheden hebben maandagmiddag de terrassen opgeruimd om het plein vrij te maken. Een aantal cafés sluit uit voorzorg de deuren.