AMSTELVEEN - De zaak-Kokmeijer krijgt volgende week maandag een vervolg bij het gerechtshof in Den Haag. Spartaan Rachid Bouaouzan heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

Hij werd op 10 augustus 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 200 uur dienstverlening, met een proeftijd van twee jaar, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan Niels Kokmeijer. Dat gebeurde in de competitiewedstrijd Sparta - Go Ahead Eagles (2-2) op 17 december 2004.

Gestrekt been

Kokmeijer maakte in die wedstrijd beide treffers namens Go Ahead Eagles voordat Bouaouzan met gestrekt been een einde maakte aan zijn loopbaan als profvoetballer. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft Bouaouzan met voorwaardelijke opzet gehandeld. Dat houdt in dat de aanvaller van Sparta Kokmeijer niet bewust ernstig heeft willen verwonden.

Mishandeling

Het vonnis kwam vrijwel overeen met de eis die het Openbaar Ministerie had ingediend tegen Bouaouzan wegens zware mishandeling. Alleen de werkstraf viel voor de rechtbank 40 uur lager uit.

De advocate van Bouaouzan bepleitte voor de rechtbank vrijspraak voor haar cliënt. Volgens mr. Zuur wilde de Spartaan de bal spelen en niet de tegenstander en was er geen opzet in het spel. "Er is hooguit sprake van grove onachtzaamheid. Ik hoop dat we het gerechtshof in Den Haag daarvan kunnen overtuigen", liet Zuur destijds na de uitspraak weten.

De tuchtcommissie van de KNVB schorste Bouaouzan vorig seizoen voor twaalf duels, waarvan twee voorwaardelijk. Ook werd hij door Sparta disciplinair gestraft.

Arbitrage

In de arbitragezaak die Kokmeijer tegen Bouaouzan aanspande, is nog altijd geen uitspraak gedaan. De raadsman van de Spartaan heeft bij de burgerrechter een wrakingsverzoek ingediend tegen de arbitragecommissie van de KNVB. Eerder wees plaatsvervangend algemeen voorzitter Franken van deze commissie het wrakingsverzoek af.

Volgens de advocaat van Bouaouzan is de arbitragecommissie van de KNVB niet onpartijdig en onafhankelijk in deze zaak. Kokmeijer wil bij de arbitragecommissie gedaan krijgen dat zowel Sparta als Bouaouzan hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die hij heeft geleden en die hem nog te wachten staat.

Beenbreuk

Kokmeijer heeft na zijn afkeuring als profvoetballer een nieuwe baan gevonden als manager van de Nederlandse Beach Soccer Bond. Een dag in de week verblijft hij nog in een revalidatiecentrum. Hij liep door de charge van Bouaouzan onder meer een gecompliceerde beenbreuk, een slagaderlijke bloeding en schade aan het zenuwstel op.

"Het wandelen gaat aardig. Maar ik kan mijn voet aan het getroffen been nog amper heffen. Ook mijn tenen kan ik niet bewegen. Verder gaat het redelijk goed met mij", liet Kokmeijer maandag weten.

Onvoorstelbaar

De voormalige aanvaller van de Eagles zei het "onvoorstelbaar" te vinden dat er nog steeds geen definitief oordeel is geveld in zijn zaak. "Daar baal ik ontzettend van. De tegenpartij past alle mogelijke vertragingstactieken toe. Ik vind het onbegrijpelijk dat je in Nederland een rechtszaak en een arbitragezaak zo lang kunt rekken. Daardoor blijft de zaak ook bij betrokken verzekeringsmaatschappijen liggen. Heel frustrerend, maar ik geef de moed niet op."