ANNAPOLIS - Zeven boten zijn zondag in de haven van het Amerikaanse Annapolis van start gegaan in de zesde etappe van de zeilrace om de wereld. Met de Black Betty, de trotse leider in klassement van de Volvo Ocean Race, aan de staart van de vloot. Terug in de race is de Brunel, die twee etappes oversloeg om ernstige averij te herstellen.

De etappe is kort maar krachtig. Naar alle waarschijnlijkheid komt de eerste boot dinsdag al aan in de haven van New York, waar de finishlijn is getrokken. De afstand bedraagt 400 nautische mijlen.

De Black Betty is het vlaggenschip van de Nederlandse bank ABN Amro, het zeiljacht won al vier etappes. De ABN Amro 1 heeft niettemin een hard hoofd in een goede afloop van de korte etappe in de Atlantische Oceaan, omdat de boot niet over echte sprintcapaciteiten beschikt.

De Australische schipper Mike Sanderson klaagde ook over de puntentelling. "In deze korte etappe zijn net zoveel punten te verdienen als in de lange etappes. Eigenlijk is dat niet eerlijk. De reis van Wellington naar Rio is dus evenveel waard als van hier naar New York. Maar het zij zo."

Close

De Nederlandse schipper Bouwe Bekking van de Movistar, de boot die tweede staat met bijna 20 punten achterstand, verwacht een spannende race. "Ik denk dat het heel close zal worden en dat geen boot er van tussen gaat. Ook de boten van ABN Amro kunnen goed mee in vlak water."