ROTTERDAM - Even nadat bondscoach Marco van Basten zondag de nationale beker overhandigde aan aanvoerder Tomas Galasek van Ajax was het dan zover. De spelers van de Amsterdamse club drukten het kleinood in de handen van Danny Blind. Ze namen de trainer op de schouders en vierden een feestje voor het vak met de meegereisde aanhang.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Niet topschutter Huntelaar, goed voor beide Amsterdamse treffers in de finale tegen PSV (2-1), maar Blind was na afloop de gevierde man. "Danny Blind, wie kent hem niet, Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied", zongen de ruim 12.000 meegereisde supporters. Vanaf het ereterras klapten de directieleden van de Amsterdamse club keurig mee. Alsof ze ook nog achter hun coach stonden.


Spelers nemen trainer op schouders

Henk Ten Cate

Op televisie meldden de makers van het sportprogramma van SBS6 dat Ajax in Henk Ten Cate een nieuwe oefenmeester had gevonden. De hele technische staf van de Amsterdamse club zou worden vervangen. Een persbericht zou al onder weg zijn.

De clubleiding van Ajax wilde niet reageren. "Laat ons nu eerst maar eens feest vieren", sprak voorzitter Jaakke. Het persbericht bleef ook achterwege. "Ik weet niet of de naam van mijn opvolger klopt", aldus Blind. "Maar het zou mij niet verbazen. Ik weet dat het afgelopen is. Klaar uit. Ik zal het binnenkort wel horen."

Spandoek

Blind gaf zijn reactie in de catacomben van De Kuip. Buiten scandeerden de Amsterdamse fans zijn naam. Ze ontrolden een levensgroot spandoek met daarop de tekst: Danny Blind is het hart van Ajax. De fans liepen met het spandoek richting het ereterras met daarop de Amsterdamse clubleiding. Directeuren Fontein en Van Geel en voorzitter Jaakke klapten voor de supporters.

Blind overleefde met Ajax de eerste ronde van de Champions League, won de play-offs en de nationale beker. "Niet slecht, dacht ik zo", stelde Blind. "Maar het had in de reguliere competitie natuurlijk veel beter gemoeten. Ik ga ook niet zeuren over het ontslag dat ik krijg. Het bestuur had het alleen veel eerlijker moeten spelen. Ik ben al 21 jaar Ajacied, dit verdien ik niet."

Sterk slot

Ajax beleefde een sterk slot van de competitie. De spelers vormden eindelijk een team. Ze lachten en huilden zondag in de Rotterdamse Kuip met z'n allen. Bij een overtreding op Sneijder kreeg doelman Gomes van PSV zo'n beetje alle Ajacieden over zich heen. Scheidsrechter Vink kreeg het zwaar te verduren toen hij Galasek naar de kant stuurde.

Met een dergelijke beleving het gehele seizoen had Ajax waarschijnlijk nooit 42 punten in de reguliere competitie gemorst. Dan was Blind nooit zo onder druk komen te staan en misschien volgend seizoen ook nog wel trainer van Ajax geweest.

"Maar het is anders gelopen", stelde Blind. "Nogmaals, ik weet dat het voorbij is. Natuurlijk vind ik dat heel jammer. Maar het is nu eenmaal zo. Ik ben wel blij dat ik zo afscheid heb genomen. Deze beker is mij veel waard. Dit is goed voor Ajax en daar gaat het uiteindelijk om."