ROTTERDAM - Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax zondagavond een prachtig seizoensslot bezorgd. De spits maakte in de finale van de Gatorade Cup - de strijd om de nationale beker - tegen PSV in de slotfase de beslissende 2-1. Daardoor kreeg een grotendeels mislukt seizoen toch een feestelijk randje. Huntelaar had ook het eerste Amsterdamse doelpunt gemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het duel was vooraf al ontdaan van veel spanning. PSV plaatste zich als kampioen al voor de Champions League en Ajax knokte zich de afgelopen weken een weg door de play-offs en komt volgend seizoen uit in de voorronde van dat toernooi.

Om de eer

In Rotterdam werd zondagavond vooral gestreden om de eer. PSV wilde een 'dubbele dubbel', nadat de club ook vorig seizoen kampioen werd en de beker won. Ajax was op zoek naar de tweede prijs van het tegenvallende seizoen. Eerder won de ploeg van trainer Danny Blind al de Johan Cruijff Schaal.


'Ik weet dat het voorbij is'

Naast die sportieve aspecten stond het treffen tussen Ajax en PSV ook in het teken van afscheid. Voor Guus Hiddink was de bekerfinale zijn laatste optreden als coach van de Brabanders. Hij vertrekt na het WK, waar hij Australië coacht, naar Rusland in een poging daar het voetbal op een hoger niveau te brengen.

Danny Blind

Bij Ajax weet Danny Blind naar eigen zeggen al zeker dat hij de komende weken de onheilstijding krijgt, die als een publiek geheim boven zijn hoofd hangt. Blind heeft cijfermatig een prima seizoen achter de rug - winst Johan Cruijff Schaal, plaatsing voor de voorronde van de Champions League, tweede ronde Champions League en bekerfinale - maar het spel van zijn ploeg heeft niet kunnen bekoren. En dus moet de trainer weg; denkt Blind zelf.

In het kielzog van de coach vertrekken ook Trabelsi, Pienaar, Galasek, Juanfran, Vonk en Anastasiou. Terwijl de toekomst van Charisteas, Boukhari en Grygera nog hoogst onzeker is. Ajax bouwt aan een nieuwe toekomst en daar horen nieuwe gezichten bij. Henk Ten Cate geldt als voornaamste kandidaat om de nieuwe coach te worden. Jaap Stam en Kenneth Perez moeten op het veld uitgroeien tot de nieuwe leiders.

Openingstreffer

Op het veld bleek in de eerste helft niet veel van de sportieve ambities van beide teams. Het duel stond bol van de persoonlijke fouten en verkeerd passes. Na rust ontbrandde het duel door een vroege goal van Ajax. Klaas-Jan Huntelaar, die nog volop in de race is om bij de definitieve WK-selectie te komen, kopte een corner van Sneijder hard achter doelman Gomes: 1-0.

De 12.000 Amsterdamse supporters grepen het doelpunt meteen aan om de geplaagde Blind opnieuw te steunen. Blind is in Amsterdam de laatste weken uitgegroeid tot een held. Het geplaagde Amsterdamse publiek staat als één man achter de oefenmeester. De schuld van een slecht seizoen wordt aan de beleidsmakers in de hoofdstad gegeven.

Gelijkmaker

Overigens duurde de weelde van de voorsprong niet lang. Zeven minuten na de openingstreffer maakte Michael Lamey alweer gelijk. Met een mooie volley promoveerde hij een afgeslagen vrije trap tot doelpunt: 1-1.

Rode kaarten

Tussen de 64e en 71e minuut werden beide teams gereduceerd tot een tiental. Bij Ajax kreeg Galasek rood, na twee keer geel. Scheidsrechter Vink stuurde even daarna ook Lamey met zijn tweede geel naar de tribune. In de 90e minuut was het opnieuw Huntelaar die het seizoen van zijn club een feestelijk einde gaf; hij tikte een voorzet van Boukhari via de binnenkant van de paal achter Gomes: 2-1.