TOKIO - De Nederlandse badmintonsters keren terug van het wereldkampioenschap voor landenteams met historisch zilver. De ploeg van bondscoach Martijn van Dooremalen was zaterdag in Tokio in de finale van de zogeheten Uber Cup niet opgewassen tegen het sterke China.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Na drie enkelspelen stond Oranje met 3-0 achter en was de wereldtitel voor China. Het is al de tiende keer dat het Chinese vrouwenteam het WK wint.

Mia Audina speelde goed tegen olympisch kampioene Ning Zhang. Ze streed voor elk punt, maar dolf toch met 2-1 het onderspit: 18-21 21-19 en 18-21. Vervolgens verloor Judith Meulendijks met 2-0 van wereldkampioene Xinfang Xie: 21-17 21-18.

Rachel van Cutsen had daarna geen schijn van kans tegen Yanjiao Jiang:0-2 (9-21 7-21). De twee dubbelspelen waren niet meer nodig.

Blessure

De Nederlandse ploeg nam op het WK in Japan niet in de sterkste opstelling deel. Tweede kopvrouw Yao Jie ontbrak door een blessure en Van Dooremalen kon ook geen beroep doen op de gestopte Brenda Beenhakker en de zwangere Lotte Bruil.

Met de onervaren Ginny Severien en de eigenlijk al gestopte Karina de Wit stuntte het Nederlands team de afgelopen week in de kwartfinales door gastland Japan te verslaan. De winst in de halve finales op Taiwan was een historisch resultaat. Tot dit jaar was de beste prestatie van de badmintonsters brons op het WK van 2002.

Wonder

Winnen van grootmacht China zou een wonder zijn geweest. Audina slaagde er na meer dan een uur spelen niet in Ning Zhang van haar stuk te brengen. De Chinese zei zelf dat ze af en toe te gejaagd was en daardoor Audina vaak liet terugkomen in de wedstrijd. Audina reageerde nuchter: "De vraag was wie vandaag de beste dag zou hebben en zij had die."

De partij tussen Audina en Zhang was ietwat beladen. Twaalf jaar geleden won de nummer één van Nederland in de finale van de Uber Cup van Zhang voor haar geboorteland Indonesië. En uiteraard was er in 2004 de olympische finale tussen beide speelsters. Ook die won Zhang.

Backhand

Meulendijks ging zeker niet af tegen wereldkampioene Xie en liet af en toe een briljante backhand zien. De Nederlandse kwam in de tweede game 13-7 voor, maar de geslepen Chinese veranderde van tactiek en kreeg Meulendijks er alsnog onder.

De Hollandse routinier keek tevreden terug op het toernooi: "Ik speelde mijn beste partijen, sinds ik van mijn blessure af ben. Ik ben echt heel blij met dit resultaat."

Van Dooremalen was niet minder tevreden. "Vooraf was de kwartfinale ons doel. Juist omdat we geen topbezetting hadden, waren de verwachtingen niet al te hoog. We hebben vanuit die positie van underdog perfect geacteerd. Het zilver is heel mooi".