BRUSSEL - RSC Anderlecht is vrijdagavond voor de 28e keer voetbalkampioen van België geworden. De club van coach Franky Vercauteren won de 34e en laatste wedstrijd thuis met 3-0 van Zulte-Waregem en kwam daarmee op zeventig punten, vijf meer dan concurrent Standard Luik.

Lamine Traoré maakte vijf minuten voor de pauze de eerste treffer voor de succesrijkste club in het Belgisch voetbal. Hannu Tihinen verdubbelde de score tien minuten na de thee. Frédéric Dindeleux van Waregem schoot kort daarna in eigen doel.

Gouden schoen

Andrelecht nam afscheid van een van de iconen van de club, Pär Zetterberg. De inmiddels 35-jarige Zweed kwam al in de jaren tachtig naar de Brusselse club. In 1993 en 1997 kreeg hij de Gouden Schoen. De wedstrijd tegen Waregem was de laatste in zijn lange carrière.

Standard verloor vrijdag in eigen huis verrassend met 2-0 van AA Gent. De Luikse club behield wel de tweede plaats op de ranglijst.

Champions League

Die geeft recht op deelneming aan de voorronden van de Champions League. Club Brugge, vrijdagavond thuis te sterk voor Racing Genk (3-0) werd derde. De Vlaamse club mag naar de voorronde van de UEFA-beker.

La Louvière degradeert. Het verloor de laatste wedstrijd uit bij Westerlo met 2-1. Lierse won weliswaar met 1-0 van Roeselare, maar moet proberen in de hoogste klasse te blijven door een promotie-degradatiestrijd met drie clubs uit de tweede klasse.