DOETINCHEM - Willem II heeft dinsdag aan een gelijkspel genoeg om ook komend seizoen weer in de eredivisie te voetballen. In de laatste en beslissende ronde van de play-offs, boekten de Tilburgers vrijdag een late en gelukkige zege: 0-1. Invaller Zsombor Kerekes scoorde drie minuten voor tijd.

Bij gelijkspel of winst in eigen huis is Willem II zeker van lijfsbehoud. Wanneer De Graafschap wint, volgt een derde, beslissend duel. Hoewel het resultaat in Doetinchem perspectief biedt II, zal trainer Kees Zwamborn niet helemaal tevreden zijn over zijn Willem II. Het veldspel was bij vlagen erg slecht.

Favoriet

Willem II begon als favoriet. De Tilburgers rekenden in de eerste ronde van de play-offs eenvoudig af met FC Zwolle. Het uitduel eindigde in 2-4, terwijl de Tilburgse club thuis met 6-2 te sterk was. Onder leiding van Zwamborn speelde Willem II in de slotfase van de competitie ook al enkele goede wedstrijden.

Zwamborn liet zich naar aanleiding daarvan zelfs ontvallen dat het voorkomen van degradatie geen probleem mocht zijn.

Verrassing

In De Graafschap trof Willem II een betere tegenstander dan FC Zwolle. Voor de Doetinchemmers kwamen de play-offs als een verrassing na een slecht seizoen. Trainer Gert Kruys vertrok in oktober na een teleurstellende reeks resultaten.

De Graafschap

Nadat Jan de Jonge overkwam van SC Heerenveen, ging het langzaam beter. Omdat de laatste twaalf competitiewedstrijden niet werden verloren, plaatste De Graafschap zich onverwacht voor de play-offs door juist als vijfde te eindigen. In de eerste ronde verraste de club VVV-Venlo. Zo stond De Graafschap opeens in de finale tegen Willem II.

Voor snelle terugkeer naar de eredivisie is alles voorhanden in Doetinchem: Een grote achterban, veel sponsors en een prachtig stadion. De Vijverberg was vrijdag met 11.000 bezoekers volledig uitverkocht.

Kansen

Willem II had het voor rust niet gemakkelijk met De Graafschap en haalde geen moment het goede niveau van de laatste tijd. De thuisclub was met twee kopkansen, van Donny de Groot en Joost Volmer, het dichtst bij de openingstreffer. In de tweede helft lag het initiatief meer bij Willem II, maar echt grote kansen bleven uit. Totdat invaller Zsombor Kerekes drie minuten voor tijd een fout van Luuk te Boekhorst hard afstrafte: 0-1.