AMSTERDAM - Het zit de Oranjefans nog steeds danig dwars, dat schot van Rob Rensenbrink op de paal in de WK-finale van 1978. Het is het meest memorabele WK-moment in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Dat zeggen althans vijfhonderd voetballiefhebbers in een onderzoek in opdracht van hetoranjeplein.nl.

Het onfortuinlijke schot op de paal gebeurde een paar minuten voor tijd, tijdens de finale tegen Argentinië, bij een 1-1 stand. Bijna een kwart van de ondervraagden noemde dat hét moment.

Cruijff

Eenvijfde koos voor een fraai staaltje solovoetbal van Johan Cruijff in de WK-finale van 1974, dat eindigde in een penalty, benut door Johan Neeskens. Het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler, op het WK in Italië in 1990, staat op drie (17 procent). Twaalf procent stemde op een actie van Dennis Bergkamp, die Nederland in 1998 enkele minuten voor tijd naar 2-1 tegen Argentinië schiet.

Branco

Op de vijfde plaats eindigde de vrije trap van de Braziliaan Branco, waardoor Nederland in de kwartfinale tegen Brazilië sneuvelde met 3-2 (1994). Hetoranjeplein.nl is een initiatief van zeventien regionale dagbladuitgeverijen, waaronder het Parool, Wegener en de GPD vallen.