AMSTERDAM - In Italië is een groot onderzoek begonnen tegen aanstaand kampioen Juventus. De club uit Turijn wordt ervan beschuldigd scheidsrechters te hebben aangewezen voor bepaalde wedstrijden. De UEFA heeft inmiddels de Italiaanse official Pierluigi Pairetto een reprimande gegeven wegens het lekken van vertrouwelijke informatie

De Italiaanse kranten La Gazetta dello Sport en Corriere della Serra publiceerde telefoongesprekken tussen Juve-topman Moggi en voormalig lid van de Italiaanse scheidsrechterscommissie Pairetto. In de telefoongesprekken vraagt Moggi aan Pairetto bepaalde 'Juventus gezinde' scheidsrechters aan wedstrijden toe te wijzen.

De belangrijkste wedstrijd waar het om lijkt te gaan is de confrontatie tussen Juventus en het Zweedse Djurgårdens in de derde voorronde van de vorige Champions League-editie. Tijdens de heenwedstrijd in Zweden wisten beide ploegen elkaar in evenwicht te houden door 2-2 gelijk te spelen.

return

Voor de return nam Moggi contact op met Pairetto, die destijds vice-president was van de scheidsrechterscommissie van de UEFA. Moggi vroeg aan Pairetto om een bepaalde scheidsrechter voor het duel aan te wijzen. Juventus won de return met 4-1 en plaatste zich voor de groepsfase van het miljoenenbal.

Moggi weigert commentaar te geven op de gepubliceerde telefoongesprekken. Pairetto laat tegenover Gazetta weten het bedroevend te vinden dat de gesprekken "volledig verkeerd geïnterpreteerd zijn. Ik heb vaak in contact gestaan met officials van verschillende clubs. Ik heb het werk van de scheidsrechters altijd verdedigd."

Reprimande

De Europese voetbalunie UEFA heeft de Italiaanse official Pierluigi Pairetto een reprimande gegeven wegens het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat deelde UEFA vrijdag mee.

Pairetto gaf destijds twee weken van tevoren aan Juventus door welke scheidsrechter was aangewezen voor de Champions League-wedstrijd uit tegen Ajax op 15 september 2004. De UEFA laat clubs officieel pas 48 uur voor een wedstrijd weten welke arbiter fluit.

Ajax

De official belde Juventus-directeur Luciano Luciano Moggi om hem te informeren. Dat blijkt uit de transcriptie van telefoongesprekken. De wedstrijd tegen Ajax werd gefloten door de Zwitser Urs Meier. Juventus won in Amsterdam met 1-0.

De UEFA pakt Pairetto verder niet aan. De Italiaanse voetbalbond liet weten dat hij de official wil vervangen door Pierluigi Collina, de vorig jaar gestopte topscheidsrechter.