LONDEN - Steve McClaren is donderdag door de Engelse voetbalbond (FA) benoemd als nieuwe bondscoach. De huidige trainer van Middlesbrough volgt na het wereldkampioenschap Sven-Goran Eriksson op. McClaren tekende voor vier jaar, tot en met de wereldtitelstrijd in 2010.

De 45-jarige McClaren werkt sinds 2001 voor Middlesbrough. Daarvoor was de Engelsman ondermeer assistent-trainer van Manchester United. Ook werkte hij bij Derby County en Oxford United. McClaren is momenteel ook assistent-bondscoach bij Engeland.

McClaren was niet de eerste keuze van de FA. Zes dagen geleden liet de Braziliaan Luiz Felipe Scolari weten geen interesse in de baan te hebben vanwege het mediageweld in Engeland.

De FA zag in hem de ideale opvolger. Naast McClaren waren ook Sam Allardyce (Bolton Wanderers), Alan Curbishley (Charlton Athletic) en de Noord-Ier Martin O'Neill (ex-Celtic) kandidaat.

Eer

"Dit is de grootst denkbare eer voor een trainer", reageerde McClaren. "Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. En tevens een enorme uitdaging. Ik heb een fijne tijd gehad bij Middlesbrough, maar deze kans kon ik niet laten liggen."

Eriksson: "Ik werk al een aantal jaren nauw samen met Steve. Hij is een hele goede trainer. Bovendien is Steve een man die goed in de groep ligt.

Iedereen mag hem graag, zowel de overige leden van de technische staf als de spelers. Ik heb er geen enkele twijfel over dat hij over alle kwaliteiten beschikt om succesvol te zijn."

Hull City

McClaren voetbalde zelf bij Hull City, Derby County, Lincoln City, Bristol City en Oxford United. Bij die club startte hij in 1990 zijn trainerscarrière. In 1995 stapte hij over naar Derby County, waar hij als hoofdcoach aan de slag ging.

Vier jaar later, van 1999 tot 2001, vervulde McClaren de rol van assistent-trainer bij Manchester United. Met die club won hij in zijn eerste seizoen de Champions League, het kampioenschap en het bekertoernooi.

Combineren

Na het Europees kampioenschap in 2000 haalde de FA McClaren bij de nationale ploeg. Omdat de Brit dat niet mocht combineren van Manchester United, ging hij in 2001 aan de slag bij Middlesbrough.

Bij die club hoopt hij op 10 mei afscheid te kunnen nemen met het winnen van de UEFA Cup. In de finale in Eindhoven treft Middlesbrough het Spaanse Sevilla.