TOKIO - De Nederlandse badmintonvrouwen hebben donderdag in Tokio bij het wereldkampioenschap voor landenteams de finale bereikt. De formatie treedt zaterdag aan tegen het vrijwel onverslaanbare China. Tot nu toe was de beste prestatie van de badmintonsters brons op het WK van 2002.

Donderdag wonnen de Nederlandse vrouwen in de halve finale van de zogeheten Uber Cup met 3-0 van Taiwan. Mia Audina, Judith Meulendijks en Karina de Wit zorgden in het enkelspel voor de punten.

Woensdag had Nederland verrassend de halve eindstrijd bereikt door voor 15.000 luidruchtige en chauvinistische toeschouwers gastland Japan met 3-2 te verslaan. Dat terwijl het Nederlandse team zonder Yao Jie, Lotte Bruil en Brenda Beenhakker toch danig verzwakt was.

Ginny Severien

Het was veelzeggend dat bondscoach Martijn van Dooremalen Ginny Severien moest oproepen. Zij speelt normaliter geen EK's en WK's. Karina de Wit was al gestopt met internationaal topbadminton, maar wilde haar collega's nog best even uit de brand helpen. Maar juist daarin school in Japan de verrassing en de kracht.

"De speelsters hebben hier gestaan zonder druk en wie had ooit verwacht dat ik in de beslissende partij tegen Japan Karina de Wit en Ginny Severien zou opstellen?" Het duo had alleen in de trainingszaal even samengespeeld. "Bij 2-2 lag de druk bij Japan.

Onbekend duo

Het was voor hen niet lekker om een compleet onbekend duo op de baan te zien. Op het eind was het doodstil in de hal." Van Dooremalen kon de humor van het onverwachte succes wel inzien. "Niemand die dit had durven voorspellen, maar juist daarom is het zo leuk. De speelsters waren ook wel in voor dit soort fratsen", verwees Van Dooremalen lachend naar de truc met zijn gelegenheidsdubbel in de kwartfinales.

Utopie

Zilver is zeker, goud een utopie. China, dat zowel in het vrouwenenkel als -dubbel de nummers een en twee van de wereld in de gelderen heeft, zal niet wakker liggen van welk Nederlands gelegenheidsdubbel dan ook.