HEERENVEEN - Heerenveen heeft opnieuw Europees voetbal gehaald. De Friezen speelden woensdagavond in het Abe Lenstra Stadion tegen FC Twente hun beste wedstrijd in de play-offs: 5-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door treffers van Bosvelt en Nilsson voor rust was alle twijfel over een goede afloop verdwenen en wist trainer Verbeek dat een plaats voor Heerenveen in de UEFA-beker binnen was.

Enige ongerustheid bij Heerenveen voor het tweede duel tegen FC Twente was op zijn plaats. Na het slechte spel tegen Roda JC (1-0 en 0-0) speelde de Friese trots ook zondag in Enschede een matige wedstrijd. Al won Heerenveen daar wel onverdiend door een doelpunt in de slotfase van invaller Poulsen.

Vertrouwde speelwijze

Gedwongen door blessures van zijn aanvallers Yildirim, Bruggink en Tarvajärvi gooide Verbeek na de moeizame 0-0 uit bij Roda JC de vertrouwde speelwijze met drie aanvallers overboord en koos hij voor een versterkt middenveld en slechts twee aanvallers, Nilsson en De Vries. Dit resultaatvoetbal leverde Heerenveen uiteindelijk toch een Europees startbewijs op, voor de derde achtereenvolgende keer.

Doelstelling

Een plaats in de UEFA-beker was voor de winterstop de doelstelling, maar daarna kwamen de twijfels. De topaanvallers Huntelaar en Samaras vertrokken naar respectievelijk Ajax en Manchester City. Heerenveen wisselde vervolgens sterke met zwakke wedstrijden af.

Gelukkig nam Nilsson de honneurs als doelpuntenmaker over. Bovendien had Verbeek in de middenvelders Pranjic en Bosvelt zijn steunpilaren in die moeilijke periode. Zeker in de play-offs maakten zij het verschil voor Heerenveen.

Uitblinker

Bosvelt was tegen FC Twente de uitblinker bij de thuisploeg. Hij was overal op het veld te vinden, als in zijn topjaren bij Feyenoord. Bosvelt schoot zijn ploeg al snel in de wedstrijd op voorsprong. Kort voor rust maakte Nilsson de 2-0.

De Zweedse spits haalde al snel in de tweede helft met zijn tweede treffer alle spanning uit de wedstrijd: 3-0. Pranjic gaf zijn prima seizoen nog meer glans met een fraaie vrije trap (4-0) en een strafschop (5-0).

FC Twente miste in Heerenveen de kracht om er na een loodzwaar seizoen (trainer Coolen weg, Van Staa vervanger) een echte wedstrijd van te maken. De Tukkers mogen nu tegen Vitesse strijden om de troostprijs, een plaats in de Intertoto.