GRONINGEN - Het gedwongen afscheid van trainer Danny Blind wint met de wedstrijd aan bizarre trekjes. Met alle geluk van de wereld plaatste de oefenmeester zich woensdag met Ajax, ondanks de nederlaag en wanvertoning bij FC Groningen (2-1), voor het tweede seizoen op rij voor de voorronde van de Champions League.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Komende zondag, wanneer Ajax het seizoen afsluit met de bekerfinale tegen PSV, kan de afscheidstour van Blind helemaal een surrealistisch karakter krijgen. Met de beker, de Johan Cruijffschaal en een ticket voor de voorronde van de Champions League op zak mag de trainer dan naar een nieuwe club uitkijken.

De oefenmeester, die met Ajax ook nog de eerste ronde van de Champions League overleefde, dankte de winst over twee ontmoetingen met FC Groningen in de play-offs aan een vlammend schot van invaller Sneijder in de 88e minuut.

De middenvelder voorkwam dat FC Groningen kreeg waar het op basis van de hele wedstrijd recht op had. Voor eigen publiek ging de ploeg vanaf de eerste minuut op jacht naar de openingstreffer.

Slap Ajax

Nauwelijks gehinderd door een ongelooflijk slap Ajax maakte FC Groningen de opgelopen achterstand van de eerste wedstrijd binnen 61 minuten ongedaan: 2-0. De ploeg droomde van een verlenging en tegenstanders als Real Madrid en Chelsea in de Champions League maar kon niet voorkomen dat Sneijder zijn Ajax voor een verlenging en misschien strafschoppen behoedde: 2-1.

In tegenstelling tot de drie voorgaande duels in de play-offs konden de spelers van Ajax dit keer totaal niet duidelijk maken dat ze ook volgend seizoen dolgraag met trainer Blind verder willen.

Tot grote ergernis van hun coach verloren de Amsterdammers bijna ieder duel. Ze hielden de bal veel te kort in de ploeg en konden niet voorkomen dat de thuisploeg al voor rust vijf riante mogelijkheden op de openingstreffer kregen.

Stekelenburg

Doelman Stekelenburg van Ajax hield Nevland in de achtste minuut tot twee keer toe van een doelpunt af. De keeper zag in de 21e minuut opgelucht toe hoe Luirink de lat raakte en voorkwam in de 33e met een fraaie snoekduik dat Fledderus een sterk optreden met een doelpunt beloonde.

Met de uitslag van de eerste wedstrijd in het achterhoofd nam FC Groningen veel risico. Typerend voor het slappe spel van Ajax was dat de Amsterdammers voor rust geen enkele keer een snelle counter wisten uit te voeren. Het leek wel of Ajax niet besefte dat ze FC Groningen met een doelpunt voor een bijna onmogelijke opgave konden plaatsen.

Afstandsschot

Het was Silva die in de 61e minuut met een prachtig afstandsschot voor de gewenste tweede treffer zorgde. FC Groningen stond in het voorportaal van de voorronde van de Champions League.

Invaller Sneijder voorkwam met een raak schot dat de bedenkers van de play-offs nog meer kritiek over de nieuwe opzet van de competitie zouden krijgen. Na het doelpunt gingen veel spelers met elkaar op de vuist. Scheidsrechter Haverkort trok de rode kaart voor Buijs en Boukhari en floot snel voor het einde. Alles en iedereen van FC Groningen zakte vervolgens in elkaar.

Het publiek beloonde hun favorieten met een daverend applaus. FC Groningen was de morele winnaar, Ajax de echte.