VOLOS - Epke Zonderland komt donderdag in de kwalificatieronde van de landenwedstrijd van de Europese kampioenschappen turnen namens Nederland uit op vijf van de zes toestellen. De Fries is een van de twee beste allrounders die Nederland rijk is. Jeffrey Wammes, de andere, is door een dubbele enkelbreuk niet aanwezig in Volos.

Het mannenteam zet donderdag op elk toestel drie turners in, alle scores tellen mee voor het eindresultaat. Alleen de beste acht landen van de EK plaatsen zich voor de teamfinale van zaterdag.

Epke Zonderland komt donderdag alleen niet in actie op het onderdeel voltige. Jeroen Hardon is de enige die een volledige meerkamp draait.

Yuri

Wereldkampioen Yuri van Gelder ontbreekt in de Griekse kustplaats. Hij is vlak na de breuk met zijn coach Remi Lens niet in staat zijn Europese titel te verdedigen. De overige turners van het Nederlandse team zijn Epkes broer Herre Zonderland, junior Tim Smeets en Anthony Runia.

Coach Gerard Speerstra, die bij de mannen de teamsamenstelling maakt, verwacht een eindklassering tussen de tiende en 24e plaats. "Dan hebben het het met een verzwakte ploeg net zo goed of beter gedaan dan de vorige keer." Toen, in 2004 in Ljubljana, werd Nederland 23e.

Finale

Speerstra hoopt op een finaleplaats van zijn pupil Epke Zonderland op brug of rek. "De kans dat Epke een finale haalt is net zo groot als dat hij 'm niet haalt", zei Speerstra cryptisch.

"Hij heeft het in zich, maar hij is fysiek niet helemaal top. Hij is bijna verlost van de elleboogblessure die hij had, maar hij is in de aanloop naar dit toernooi nog wel een week ziek geweest."

Opstelling

De opstelling van Nederland: Vloer: Jeroen Hardon, Epke Zonderland en Herre Zonderland. Voltige: Hardon, Tim Smeets en Herre Zonderland. Ringen: Hardon, Epke Zonderland en Anthony Runia.

Sprong: Hardon, Smeets en Epke Zonderland. Brug: Hardon, Epke Zonderland en Herre Zonderland. Rek: Hardon, Smeets en Epke Zonderland.