BRUSSEL - Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München vindt dat er een salarisstop moet komen voor clubs in het betaald voetbal in Europa. Door een maximum van de omzet uit te geven aan salarissen kan er volgens hem meer eerlijke concurrentie ontstaan in het voetbal.

"We moeten de regels in het beroepsvoetbal harmoniseren en billijker gaan werken", aldus Rummenigge woensdag tijdens een hoorzitting over de marktwerking van het voetbal in het Europees Parlement in Brussel.

Chelsea

De Bayern-voorzitter ergert zich eraan dat zijn club marktgericht moet werken, terwijl concurrenten dat niet hoeven. Het Britse Chelsea, dat eveneens een omzet haalt van 200 miljoen euro, kan veel meer uitgeven aan spelerssalarissen, omdat de rijke eigenaar Roman Abramovitsj de verliezen altijd bijpast.

Rummenigge wil niet meer dan de helft van een clubomzet reserveren voor spelerslonen. Bij betaling van 56 procent of meer dan de helft van de omzet aan salarissen maakt een club doorgaans al verliezen, stelde hij.

Televisierechten

Rummenigge pleitte verder voor een verdeling van televisierechten voor het profvoetbal op nationale schaal. Bayern krijgt nu jaarlijks 25 miljoen euro uit een nationale Duitse pot.

Europese concurrenten als Juventus, die in Italië hun eigen rechten kunnen verkopen, verdienen daar al ruim 100 miljoen euro meer. Dat zorgt volgens de ex-spits van het Duitse nationale elftal voor nog meer oneerlijke concurrentie.

Licenties

Ook vraagt hij een strengere controle op de verlening van licenties aan profclubs. Diverse nationale voetbalbonden springen daar in zijn ogen te makkelijk mee om. Voorts schaarde hij zich achter de eis van de veertien grote clubs in Europa om de voetbalbonden een vergoeding te laten betalen aan verenigingen die spelers uitlenen aan nationale teams.

De UEFA pleitte woensdag in het Europees Parlement voor minder marktwerking in het voetbal. Rummenigge vroeg het parlement daarom "duidelijke regels" op te stellen. "De politiek moet ervoor zorgen dat de voetbalfamilie gezamenlijke besluiten kan nemen."

Onder tafel

VVD-Europarlementariër Toine Manders, die namens het EP een voorstel maakt voor regulering van het voetbal, voelt vooralsnog weinig voor een salarisstop voor voetbalclubs. "Dat is niet echt liberaal. Je moet zoiets aan de markt overlaten. Bovendien loop je het risico dat anders grote bedragen toch gewoon onder tafel betaald worden."