AMSTERDAM - Danny Blind weet zeker dat hij zondag tijdens de bekerfinale tegen PSV voorlopig voor het laatst als hoofdcoach van Ajax op de bank zit. De oefenmeester heeft weliswaar van de leiding van de Amsterdamse club nog niets over zijn ontslag gehoord. Hij beschikt echter over voldoende aanwijzingen om te weten dat hij plaats moet maken voor een opvolger.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Het is over, dat weet ik echt zeker. Ik heb daar voldoende aanwijzingen voor. Eigenlijk wist ik zes weken geleden al dat het gebeurd was. Maar nu zijn bij mij ook de laatste twijfels weg. Nog twee wedstrijden en het is voorbij. Hoe jammer dat ook is", aldus de oefenmeester die tot en met het volgende seizoen bij Ajax onder contract staat.

Van Geel

Technisch directeur Martin van Geel onthoudt zich van ieder commentaar over Blind en roept al weken dat hij de trainersstaf pas na de bekerfinale wil evalueren. Hij betrekt de coach echter totaal niet meer bij besprekingen over het volgende seizoen. De oefenmeester vernam vorige week via de media dat Boukhari alsnog mag blijven. Blind praat ook niet meer mee over de rechtshalf en rechtsback die Ajax wil aantrekken.

Blind spiegelde zijn sombere toekomstperspectief dinsdag na afloop van de laatste training voor de return met FC Groningen in de finale van de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. In zijn hand had de oefenmeester een brief van een boze seizoenkaarthouder uit Landsmeer. "Hij vond dat ik moest blijven en heeft daarom zijn jaarkaart ingeleverd."

Steun

Blind krijgt uit bijna alle hoeken steun. Ruim 40.000 toeschouwers scandeerden vorige week tijdens de eerste ontmoeting met FC Groningen voortdurend zijn naam. De spelers vierden beide doelpunten van die wedstrijd in de armen van hun oefenmeester. Op het jeugdcomplex De Toekomst snappen ze ook niet waarom Ajax na Olsen, Wouters, Adriaanse en Koeman weer vroegtijdig afscheid van een hoofdtrainer gaat nemen. "Ik krijg heel veel steun", weet Blind. "Maar vanuit die ene hoek blijft het stil. Dan weet je toch ook genoeg."

Blind kan naar eigen zeggen leven met een ontslag. "De prestaties waren namelijk niet goed. Daar moet je heel eerlijk in zijn. Ik vind het wel jammer dat de clubleiding van Ajax het op deze manier speelt. Dit is niet netjes. Ze hadden het veel eerlijker moeten spelen. Ik ben al 21 jaar Ajacied maar moet nu toch goed nadenken of ik volgend seizoen in een andere functie bij deze club wil werken."

Wrang

Blind: "Wrang is ook dat het uitgerekend nu iets beter met de club gaat. Er staat de laatste weken eindelijk een ploeg die voor elkaar wil knokken. De prestaties zijn ook beter. We kunnen deze week zelfs nog twee prijzen pakken.

We kunnen ons kwalificeren voor de voorronde van de Champions League en zondag staan we misschien wel met de beker in de hand. Natuurlijk wil ik graag verder bouwen aan de ploeg. Maar wat moet ik dan? Ik kan me op 3 juli wel gewoon melden. Maar ik denk niet dat ze me dan naar binnen laten".