FRANKFURT - Stefano Garzelli heeft maandag in Duitsland de klassieker Rund um den Henninger Turm gewonnen. De Italiaanse wielrenner uit het team Liquigas was na ruim 190 kilometer de sterkste in de sprint. Garzelli hield de Duitse wegkampioen Gerald Ciolek (19) maar net van zich af.

De derde plaats in de sprint was voor de Duitser Danilo Hondo. Erik Zabel miste zijn vierde zege in de Duitse koers, na 1999, 2002 en 2005. De 35-jarige sprinter van Milram eindigde dit keer als vierde.

Garzelli (32) doorkruiste in de massaal bekeken Duitse koers (een miljoen mensen langs de weg) de plannen van Zabel om zijn eerste seizoenszege binnen te halen. De wedstrijd verliep perfect voor de sprinter van Milram. Zijn 'grote baas' Alessandro Petacchi offerde zich in de sprint van het peloton op. De Italiaan kwam vroeg op kop en vroeg zich meterslang af waar de Duitse favoriet bleef.

Zabel

Erik Zabel, die zich in Marbella op 'zijn' wedstrijd had voorbereid, zat in slechte positie. De Duitser had een plek gezocht aan het wiel van zijn landgenoot Danilo Hondo. Die werd echter mooi vastgezet door Garzelli, die zijn minieme voorsprong op Ciolek net kon vasthouden.

Het peloton streek pas 4 kilometer voor de streep op de dappere vluchters Sinkewitz en Voigt neer. Die reden 110 kilometer voor de grote groep uit. De race was opengebroken door de Tsjech Lubomir Tesar en de Nederlander Jens Mouris, wiens kwaliteiten meer op de baan liggen. De Duitsers Sinkewitz en Voigt en de Zwitser Wesemann gingen in de tegenaanval. Wesemann haakte af na pech.

De Duitsers grepen Tesar, die Mouris eerder had achtergelaten. Voigt en Sinkewitz konden hun lange vlucht niet afmaken omdat de sprintersploegen in de finale echt aanzetten. De ploegentactiek van Milram faalde op het laatste moment, waardoor Zabel nog even op zijn tweehonderdste profzege moet wachten.