ZEIST - Het nieuwe play-offsysteem in het betaalde voetbal ondergaat een zware keuring. De Eredivisie CV, de overkoepelende organisatie van de 18 eredivisieclubs, laat momenteel de voor- en nadelen van de veelbesproken formuele grondig onderzoeken. De ECV heeft daartoe de universiteiten van Groningen en Nijmegen ingeschakeld.

"We kunnen begrip opbrengen voor de kritiek die nu loskomt", gaf ECV-directeur Frank Rutten maandag aan. "We willen er ook zeker iets mee doen. Om een valide beeld te krijgen van alle meningen, hebben we twee universiteiten gevraagd om uitgebreide enquêtes te houden. Begin juni zijn de eerste resultaten bekend. Op basis daarvan zullen we half juni met alle eredivisieclubs de play-offs uitgebreid evalueren."

De universiteit van Groningen richt zich vooral op de toeschouwers en op de algemene voetballiefhebbers in Nederland. "Dan praten we over ruim vier miljoen mensen", legde Rutten uit.

Publiek

"Wat zij ervan vinden, vinden wij heel belangrijk. Voetbal speel je tenslotte voor het publiek, zowel in het stadion als voor de televisie. Anders kun je net zo goed een bal in een weiland gooien en daar een onderling wedstrijdje spelen."

De universiteit van Nijmegen voert het onderzoek uit onder de coaches, aanvoerders en directeuren van de eredivisieclubs. Ook ondervraagt de onderwijsinstelling functionarissen van de lokale overheden, de media en de specifieke supportersverenigingen over hun bevindingen.

Perspectief

"Alle betrokken partijen kunnen hun zegje doen", stelde Rutten. "We zijn bewust al voor het begin van de play-offs met het onderzoek begonnen. Na afloop zullen we dezelfde mensen opnieuw ondervragen. Het is logisch dat ze bij Ajax en FC Groningen er nu anders tegenaan kijken dan bij AZ en Feyenoord. Die verandering in standpunten zetten we uiteraard in het juiste perspectief."

Rutten benadrukte dat de ECV geen expliciete uitspraak zoekt over het al dan niet doorgaan met het play-offsysteem, dat contractueel voor drie jaar is vastgelegd. "Zo zwart-wit willen we het niet neerzetten. We willen meningen en de achterliggende gedachten hebben. Op basis daarvan kunnen we kijken of en hoe we de opzet kunnen aanpassen."

Nummer twee

Rutten: "We beseffen nu al dat we moeten kijken naar de status van de nummer twee in de eindstand. Het zou beter zijn als we die ploeg in elk geval zeker is van een UEFA-ticket. De play-offs voor de zesde tot en met negende plaats werkt goed. Voor tien tot en met dertien moeten we zien te voorkomen dat alleen een geldprijs te verdienen is.

Een Intertoto-ticket is in de nieuwe opzet van de UEFA zeker de moeite waard. Je hoeft als geplaatste Nederlandse ploeg nu nog maar één club uit een kleiner voetballand uit te schakelen om in de voorronde van de UEFA-beker terecht te komen."

Verwarrend

Rutten gaf toe dat het play-offsysteem tot veel onduidelijkheid heeft geleid over de speelschema's. "Het was in het begin best wel verwarrend, zeker ook omdat Ajax als bekerfinalist tegen kampioen PSV al zeker was van een UEFA-ticket en dat maakte diverse scenario's mogelijk. Maar aan alles wat nieuw is, moet je wennen. Na de eerste keer zal het volgend jaar allemaal ongetwijfeld soepeler verlopen."

Over de bekritiseerde toevalsfactor en vermeende onrechtvaardigheid in de huidige formule - AZ dat na 34 duels met 18 punten voorsprong op FC Groningen door diezelfde ploeg in twee wedstrijden wordt uitgeschakeld - doet Rutten niet moeilijk. "Dat zit nu eenmaal ingebakken in een play-offsysteem.

Johan Cruijff sprak zich daarover maandag in zijn column in De Telegraaf ook juist positief uit, alsmede over het spanningselement. Zo'n Europacupsfeer verhoogt de weerbaarheid van de spelers. Daar kunnen ze alleen maar hun voordeel meedoen."