ROTTERDAM - Met een pijnlijke nederlaag over twee ontmoetingen tegen aartsrivaal Ajax (7-2) nam Feyenoord zondag afscheid van een verloren seizoen. "We hebben het nog geprobeerd", stelde verliezend trainer Koeman. "Maar het is niet gelukt."

Ajax was volgens de trainer van Feyenoord de verdiende winnaar. "Dat lijkt me wel als je met 3-0 en 4-2 wint. We hebben ook vandaag gegokt en verloren. Na de openingstreffer van Ajax speelden we weer een verloren wedstrijd. Dit doet pijn, heel pijn."

Koeman benadrukte dat de twee nederlagen binnen vier dagen van Feyenoord niet het verhaal van het hele seizoen vertelden. "We hebben niets gewonnen, maar we moeten nu niet meteen vergeten dat we af en toe zeer aardig hebben gespeeld. Het was echter niet voldoende."

Niet eerlijk

Koeman: "De play-offs zijn in mijn ogen niet helemaal eerlijk. Dat heb ik voor de twee duels met Ajax ook gezegd. AZ is over 34 wedstrijden de verdiende nummer twee. Dan is het raar dat Ajax misschien in de voorronde van de Champions League mag spelen."

Blind

De winnende trainer Blind gaf Koeman gelijk. "Ik ben ook nooit voorstander van dit systeem geweest", aldus de coach van Ajax. "Eerlijk is anders, maar deze nieuwe opzet van de competitie komt ons mooi uit."

Zinloos

Aanvaller Van Hooijdonk wilde niet lang over de play-offs spreken. "Dat lijkt mij zinloos. Behalve PSV hebben geloof ik alle clubs voor dit nieuwe systeem gestemd. Dan moet je nu niet gaan klagen. Daarbij kwamen die play-offs niet alleen voor Ajax gelegen.

Dirk

Feyenoord kon het seizoen nu ook nog redden. Helaas is dat niet gelukt. We moeten opnieuw beginnen." Grote vraag is of Kuijt de nieuwe start van Feyenoord meemaakt. "Dirk is zo belangrijk voor Feyenoord", weet trainer Koeman. "De club zal alles doen om hem hier te houden." Van Hooijdonk: "Het is te hopen dat Kuijt blijft. Ik zou ook niet weten welke Nederlander hem hier kan opvolgen. Hopelijk blijft hij. Dat is echt heel belangrijk."