LISSABON - Co Adriaanse heeft woord gehouden. Aan het begin van het seizoen bij zijn nieuwe club FC Porto beloofde hij de aanhang onomwonden de landstitel. Daarmee zette de voormalige succescoach van Willem II en AZ zichzelf meteen flink onder druk.

Maar wat hij in Tilburg en Alkmaar kon, lukte hem ook in Porto.

Hoofdprijs

Adriaanse zette zijn nieuwe ploeg snel naar zijn hand. Zaterdag volgde de bekroning van een seizoen keihard werken, met de hulp van zijn trouwe assistent-trainer Jan Olde Riekerink. Met een magere zege van 1-0 op degradant Penafiel verzekerde 'Koning Co' zich van de Portugese titel. Voor hem is het de eerste echte hoofdprijs in zijn kleurrijke trainersloopbaan, die in 1979 bij amateurclub Zilvermeeuwen begon.

Beschaamd

De kampioenswedstrijd eindigde in het kleine stadion van Penafiel in een grote chaos. Vlak voor tijd bestormden honderden Porto-fans, dronken van geluk en drank, het veld. De manschappen van Adriaanse vluchtten haastig de catacomben in. Sommige spelers moesten eerst nog wel aan agressieve fans hun complete tenue afstaan en liepen daarna een tikje beschaamd met alleen een sportslipje aan richting kleedkamer.

Kampioensfeest

Na een oponthoud van ruim tien minuten kon de arbiter het duel toch nog laten uitspelen. Opgetrommelde oproerpolitie hield de uitgelaten meute uit Porto in bedwang waarna het kampioensfeest bij het eindsignaal alsnog kon beginnen. Het was echter opnieuw een puinhoop op en rond het veld van Penafiel.

PSV

Adriaanse maakt met FC Porto ook nog kans op de nationale dubbel. Op 14 mei is Vitoria Setubal de tegenstander in de Portugese bekerfinale. Indien ook dat duel goed afloopt voor Adriaanse en co kan de 58-jarige Amsterdammer voorlopig niet meer stuk in het Portugese voetbal. Voor een snelle terugkeer naar Nederland, bijvoorbeeld om PSV onder zijn hoede te nemen, is dan helemaal geen aanleiding meer.

Voor Adriaanse zijn het ook buiten het voetbal emotionele tijden. Hij verloor eerder deze maand kort na elkaar zijn vader en moeder. Vorige week vrijdag droegen de spelers van FC Porto de zege van 1-0 op Uniao Leiria op aan hun trainer, die tot tranen was geroerd door het eerbetoon van zijn manschappen.