KERKRADE - Gesteund door de eigen aanhang in het Abe Lenstra Stadion moet Heerenveen woensdag in staat zijn om zich ten koste van Roda JC te plaatsen voor de finale om een plaats in de UEFA-beker. Met de 0-0 zaterdagavond in Kerkrade stapte de Friese ploeg na het eerste duel tevreden het veld af.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Heerenveen-trainer Verbeek had in Kerkrade de grootste moeite om een voorhoede samen te stellen. Yildirim en Bruggink waren geblesseerd en Nilsson startte als rechtsbuiten allesbehalve fit aan de wedstrijd. Middenvelder Pranjic moest uit armoede als linksbuiten spits De Vries bedienen. Dat lukte tegen Roda voor rust geen enkele keer. Alleen na een schot van Pranjic moest doelman Kujovic naar de hoek.

Strijdlust

Heerenveen kon het blessureleed echter niet als excuus aanvoeren voor het matige spel. De vorm, met slechts een punt uit de laatste vier duels, is gewoonweg zoek. Maar het ontbrak tegen Roda JC vooral aan strijdlust. Alsof niemand bij Heerenveen besefte dat nu Europees voetbal op het spel staat.

Ongeslagen

Roda JC kon voetballend evenmin overtuigen, maar wilde wel. De Limburgers verrasten in het slot van de competitie door uit vrijwel kansloze positie alsnog de play-offs te bereiken. De ploeg van trainer Stevens bleef de laatste acht duels ongeslagen en dat lukte de concurrentie niet.

Het veldoverwicht van Roda leverde tegen Heerenveen voor rust geen grote kansen op. Slechts Sergio was twee keer gevaarlijk.

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd. Roda viel aan zonder echt gevaarlijk te worden en Heerenveen verdedigde de 0-0. Pas na een kwartier zorgde de onvermoeibare Roda-middenvelder Cziommer met een schot net over voor enige opwinding op de tribunes. Daar bleef het bij.