IMOLA - Michael Schumacher start zondag op pole position tijdens de Grand prix van San Marino. De Duitser hield in Imola de Honda's van Jenson Button en Rubens Barrichello achter zich. Voor Schumacher is het de 66ste pole in zijn carrière en daarmee verbreekt hij het record van wijlen Ayrton Senna.

Nadat hij met zijn pole position in Bahrein het record van Senna al evenaarde, wist Michael Schumacher het vandaag ook te breken. Ironisch genoeg gebeurde dat net in San Marino, de plaats waar Senna in 1994 het leven verloor. Maar bij dat feit stonden de talrijke Ferrari-fans deze namiddag alvast niet stil. Zij vierden de eerste startplaats van 'Schumi' alsof het een zege betrof.

Wie weet mogen ze morgen wel hun eerste overwinning van het seizoen vieren. Na zijn demonstratie tijdens de kwalificatie lijkt niemand Michael Schumacher van de zege te kunnen afhouden. Tenzij Honda nu eindelijk eens de belofte gaat waarmaken. Het Japanse team ziet Button en Barrichello zondag alvast op de tweede en derde plaats starten. Of het duo Schumacher ook echt zal kunnen bedreigen hangt af van de strategie die Honda heeft gekozen.

Wat strategie betreft schatten we Renault op dat vlak nog steeds hoger in dan Honda. Wereldkampioen Alonso hoopt dat ongetwijfeld ook, want hij moest deze keer genoegen nemen met de vijfde startplaats. De Spanjaard moest ook de tweede Ferrari van Felipe Massa laten voorgaan en dat kan een groot nadeel betekenen tijdens de openingsfase van de race.

Voor Alonso's teamgenoot Giancarlo Fisichella is het nadeel echter nog groter. De Italiaanse rijder zette de elfde tijd neer, en dat terwijl hij de allernieuwste Renault-motor mocht gebruiken. Ook bij McLaren leverden de aanpassingen aan de MP4/21 niet echt het gewenste effect op. Montoya en Raïkkönen raakten niet verder dan de vierde startrij.

Ook Christijan Albers beleefde in San Marino niet zo'n goede kwalificatie. De Nederlander raakte niet verder dan de 20ste startplaats. Albers was nauwelijks sneller dan de Super Aguri van Takuma Sato en werd ook verslagen door teamgenoot Monteiro.