WAALWIJK - Turncoach Remi Lens en zijn pupil Yuri van Gelder zijn met onmiddellijke ingang uit elkaar gegaan. De twee hebben vijf jaar samengewerkt, maar zeggen beiden hiermee niet langer te kunnen doorgaan.

Volgens Lens heeft de Europees- en wereldkampioen op de ringen het afgelopen half jaar 'beslissingen genomen en keuzes gemaakt' waarin hij zich niet kan vinden. Van Gelder heeft een andere visie: "De combinatie trainer-manager werkte niet meer. Ik heb uiteindelijk helaas moeten besluiten om ermee te kappen."

Ongelukkig moment

De breuk komt op een zeer ongelukkig moment, vlak voor de Europese kampioenschappen in Volos. De vrouwen turnen in Griekenland van 27 tot en met 30 april, de mannen zijn van 4 tot en met 7 mei aan de beurt. Het is de vraag wie Van Gelder tijdens dat toernooi zal begeleiden. "Dat weet ik nog niet", aldus Van Gelder. "Dit speelde allemaal al enkele maanden, maar het is de afgelopen week verschrikkelijk snel gegaan. Ik baal hier gruwelijk van, maar ik had geen andere keuze. Het kon gewoon niet meer."

Nieuwe coach

Bram van Bokhoven, coach bij Flik-Flak, de club waar de Waalwijker turnt, verwacht dat de komende dagen wel duidelijk zal worden met wie Van Gelder verder gaat. "Yuri heeft de intentie uitgesproken dat hij bij ons in Den Bosch wil blijven", aldus Van Bokhoven. "We zullen er met hem over moeten gaan praten." Van Bokhoven werkt bij de club samen met de Chinees Ming Liu. Onder hun pupillen bevindt zich onder anderen Jeffrey Wammes, die momenteel met twee gebroken enkels thuis zit.

Lens was degene die de Brabander overhaalde zijn turnloopbaan te verlengen. Van Gelder werd vijf jaar geleden geteisterd door pols- en schouderproblemen en overwoog te stoppen. Samen met Lens ging hij zich vervolgens alleen op de ringen concentreren, met groot succes. Bij zijn wereldbekerdebuut in Parijs in 2003 won hij direct goud. Behalve een wereld- en een Europese titel heeft Van Gelder de wereldbekerfinale van 2004 gewonnen, is hij nummer één op de wereldranglijst en won hij in het wereldbekercircuit in totaal dertien wedstrijden.

Lens wilde vrijdag niet verder ingaan op de problemen tussen hem en zijn pupil. Hij meldde wel dat Van Gelder niet langer lid is van de commerciële turnploeg waar Lens manager van is. "Ik wil niets zeggen over de exacte oorzaak, dat moet Yuri zelf maar doen."

Trainer-manager

Van Gelder wilde evenmin gedetailleerd ingaan op de problemen, die volgens hem duidelijk liggen in de gecombineerde functie van trainer-manager. "Jammer dat het zo moest lopen, ik kon het ook niet gebruiken in deze periode. Ik ga proberen op het EK te knallen, maar dat zal wel moeilijk worden. Ik heb nog geprobeerd de samenwerking te redden, maar tevergeefs. We hebben veel succes behaald, maar we hadden nu te veel meningsverschillen. Dit is doodzonde. Het is een rotperiode voor me, ik zit er behoorlijk doorheen."