OSS - NAC Breda is de play-offs om promotie en degradatie begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen TOP Oss. De Bredase eredivisieploeg maakte in Oost-Brabant een matte en zwakke indruk en had het geluk dat TOP er niet in slaagde die attitude met een nederlaag af te straffen: 0-0.

NAC-trainer Cees Lok had voorafgaand aan de strijd op degradatie besloten om zijn elftal radicaal om te gooien. De coach besloot om de routiniers in zijn selectie te verruilen voor jeugdig elan. Lok vertelde in zijn voorbeschouwing dat hij een elftal wilde opstellen waarin hij honderd procent vertrouwen heeft. De spelers die dat vertrouwen kregen, betaalden dat echter maar nauwelijks terug.

NAC speelde in Oost-Brabant zonder Zwaanswijk, Van Gessel, Slot en doelman Schollen. Het verdedigingscentrum van de Bredanaars bestond uit twee tieners, de van Feyenoord gehuurde Derijck (18) en Demir (17), die uit de eigen jeugdopleiding komt. In de punt van de aanval voetbalde Sno, een andere gehuurde tiener van Feyenoord. Middenvelder Sno verving NAC's topscorer Leonardo, die zowel geblesseerd als geschorst is.

Geen bezieling

De omzettingen leidden in Oss niet tot beter spel van de zijde van NAC. De ploeg speelde zonder overleg én nog verontrustender, zonder een sprankje bezieling. NAC moet zich in eerste instantie in twee, maximaal drie wedstrijden ontdoen van TOP Oss, de nummer elf van de eerste divisie. Om te overleven in de eredivisie wacht daarop een best-of-three tegen de winnaar van het duel Helmond Sport - Volendam.

De jonge ploeg die Lok vrijdagavond het veld in stuurde wekte niet de indruk dat het besefte welke enorme belangen er voor een club als NAC op het spel stonden. TOP Oss was periodes van de wedstrijd de beter voetballende ploeg en kreeg, tot een kwartier voor tijd, de beste kansen. Na een uur voetballen was Faria erg dicht bij een doelpunt. Na een perfect uitgevoerde corner kwam hij alleen voor de keeper, maar Van Zwam redde NAC in die fase.

De Bredase ploeg kreeg zelf amper een kans. Voor de pauze raakte Rigters met een afstandsschot de lat, na de pauze kwam Vonlanthen in kansrijke positie, maar schoot voorlangs. In de slotfase kreeg NAC nog enkele mogelijkheden, maar slaagde er niet in nog te scoren. Maandag krijgt NAC in eigen stadion een herkansing en kan het alsnog afrekenen met TOP Oss.

Willem II komt goed weg

Willem II is nog lang niet zeker van een langer verblijf in de eredivisie. De Tilburgers lieten zich vrijdag in de tweede ronde van de play-offs bijna verrassen door FC Zwolle, dat dit seizoen als twaalfde was geëindigd in de Gouden Gids Divisie. Willem II won met 2-4. Redan zette Willem drie minuten voor tijd pas op voorsprong. Smit zorgde in blessuretijd voor 2-4. Bij rust stond Willem II nog met 2-1 achter. Maandag is de terugwedstrijd in Tilburg. Willem II heeft dan aan een gelijkspel genoeg om de derde en laatste ronde te bereiken. VVV Venlo of De Graafschap is dan de tegenstander.

Voor aanvang van de confrontatie met FC Zwolle, was er bij Willem II niemand te vinden die serieus geloofde in een nederlaag. De Brabantse club had in de slotfase van de competitie in de eredivisie veel vertrouwen opgedaan. De laatste vier wedstrijden bleef Willem II ongeslagen. De manier waarop dat gebeurde was indrukwekkend. Zondag versloeg de ploeg van Zwamborn FC Utrecht met 1-4. Ook SC Heerenveen werd aan de kant gezet: 4-3.

Lichtzinnig

Die resultaten verleidden Zwamborn ertoe om te zeggen dat de play-offs normaal gesproken eenvoudig gewonnen zouden worden door zijn ploeg. De spelers lieten vergelijkbare teksten optekenen. Dat alles zorgde ervoor dat Willem II lichtzinnig aan de wedstrijd startte. Toen Hadouir na een kleine tien minuten de uitploeg op voorsprong zette, nam het concentratievermogen helemaal af.

FC Zwolle liet zien dat je met strijd en inzet een hoop kunt compenseren. Willem II kreeg geen gelegenheid meer om te voetballen. Uit de eerste tegenstoot maakte Kolk na 26 minuten direct gelijk: 1-1. De boodschap kwam niet over bij Willem II. Op slag van rust maakte Esajas 2-1. Zwamborn nam direct maatregelen en bracht Reuser in de ploeg.

Keeper

Zoïs startte bij Willem II onder de lat, omdat de Belg Peersman zich 's ochtends te laat had gemeld bij de spelersbus. Dat overkwam middenvelder Assou-Ekotto in maart ook al. Tegen Heracles liet Zwamborn hem toen achter in Tilburg.

De trainer zal in de pauze flink tekeer zijn gegaan tegen zijn ploeg. In de tweede helft begreep Willem II wél dat er voor het behoud van het eredivisieschap meer moest gebeuren. Redan maakte in de 65e minuut de verdiende gelijkmaker. Drie minuten voor tijd was de spits opnieuw trefzeker: 2-3. Invaller Smit maakte het vierde en laatste doelpunt.

Volendam zet stap richting eredivisie

FC Volendam mag stiekem dromen van de eredivisie. De Noord-Hollanders versloegen vrijdagavond Helmond Sport in eigen stadion: 0-1. Indien Volendam maandag ook de tweede ontmoeting met de Brabantse formatie wint (of gelijkspeelt), mag de club begin mei tegen NAC Breda of TOP Oss strijden voor een plek in de eredivisie. (Meer volgt.)