AMSTERDAM - Ajax heeft donderdag in de eerste van twee play-offs met 3-0 gewonnen van Feyenoord. Rosales scoorde voor rust, Heitinga en Huntelaar deden dat na de pauze

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zondag volgt de return in Rotterdam. De winnaar van beide duels speelt tegen FC Groningen of AZ om een plaats in de voorronde van de Champions League. De Groningers verdedigen in Alkmaar een 3-1-voorsprong.

Feyenoord beëindigde het duel met negen spelers: Bahia kon met twee keer geel naar de kant, Castelen kreeg rood na een overtreding op Huntelaar. Ajacied Pienaar moest ook voortijdig het veld verlaten na een charge op Kuijt.

Euforisch

John Heitinga was na de wedstrijd euforisch. De verdediger maakte zelf Ajax' tweede doelpunt. "Als collectief speelden we vandaag heel sterk. Dit mogen we niet meer weggeven."

Heitinga sprak voor de camera van een fantastische wedstrijd. "Voor ons en voor het publiek." Klaas-Jan Huntelaar, de maker van de 3-0, hield nog een slag om de arm. Hij refereerde aan RKC-Vitesse (4-4) van woensdagavond. In dat duel gaf Vitesse een voorsprong van 0-4 uit handen.

"We moeten nog een wedstrijd spelen, maar natuurlijk mag dit niet meer fout gaan. Dit is een lekkere opsteker. En het is wel duidelijk dat wij geen middenmoter zijn", zei Huntelaar, die met Ajax pas op het laatste moment een klassering bij de beste vijf in de eredivisie veiligstelde.

Kopstoot

Na afloop van het duel was Huntelaar nog betrokken bij een incident met Feyenoorder Pascal Bosschaart. Op tv-beelden was te zien hoe Bosschaart met het hoofd naar het hoofd van Huntelaar stootte. "Ik wilde hem een handje geven", zei Huntelaar, "maar daar was hij blijkbaar niet zo blij mee. Ach, het viel allemaal wel mee. Het was niet genoeg om knock-out te gaan."

Arrestaties

De politie van Amsterdam heeft donderdagavond bij de ArenA vier Ajax-supporters aangehouden. Agenten sloegen hen in de boeien wegens openlijke geweldpleging, aldus een woordvoerder van de politie.

De mobiele eenheid was massaal aanwezig bij het duel tussen Ajax en Feyenoord, dat te boek staat als een risicowedstrijd. Het kwam niet tot confrontaties tussen aanhangers van beide clubs.