GRONINGEN - Het sprookje in Groningen duurt voort. Afgelopen zondag vierde de plaatselijke voetbaltrots al een massaal 'kampioensfeest' op de Grote Markt na het behalen van Europees voetbal. Na de even verrassende als dikverdiende thuiszege donderdagavond op AZ (3-1) mag de stuntploeg van trainer Ron Jans blijven dromen van de Champions League.

Bekijk video: Modem/ Breedband

AZ ging voor het eerste duel in een heus trainingskamp. Coach Van Gaal benaderde de hoogste play-offs hetzelfde als Europees voetbal. De dubbeltelling van de uittreffers bij een gelijke score na twee wedstrijden was voor de Noord-Hollandse coach een reden te meer om de vergelijking met Europees niveau aan te houden. "Het maken van een doelpunt in Groningen is voor ons heel belangrijk", liet Van Gaal vooraf weten.

Strijdbaar

Toch begon AZ in de volgepakte Euroborg allerminst aanvallend. Dat was vooral de verdienste van FC Groningen. Gedragen door het enthousiaste thuispubliek namen de strijdbare noorderlingen meteen het initiatief. Na amper vijf minuten had de Jans-brigade al vier hoekschoppen afgedwongen. De AZ-defensie, met de internationals Mathijsen en Opdam opnieuw niet in grootse vorm, had het zwaar.

Mede dankzij doelman Timmer, die een kopbal van Lindgren onschadelijk maakte, haalde de Alkmaarse ploeg ongeschonden de rust. AZ kon nog wel in de sterkst mogelijke opstelling aantreden.

Weinig passie

Feitelijk verviel de trotse nummer twee donderdagavond in een oude fout. Het technische surplus viel grotendeels weg door te weinig passie, te weinig beleving. En juist op die kenmerken had Van Gaal in de aanloop naar het duel in Groningen gehamerd. Hij verwees daarbij naar de eerdere uitslagen in de competitie tegen de nummer vijf (0-0 en 1-1).

Landzaat (open kans naast) en Arveladze (op doelman Roorda) waren in de eerste helft nog wel dicht bij 0-1. Maar FC Groningen maakte de meeste aanspraak op de openingstreffer. Die viel in de 55e minuut na een ragfijne combinatie tussen Nevland en Cornelisse, door de laatste fraai in de verre hoek afgerond, 1-0.

Karakter

Op karakter bleef FC Groningen daarna overeind. De thuisploeg telde amper zwakke plekken. Gangmaker Lindgren en uitblinker Fledderus (twee keer) misten zelfs nog mooie kansen op 2-0. AZ viel zonder overtuiging aan. Kort nadat doelman Roorda een kopbal van Mathijsen op de lijn had gered, schoot Fledderus zijn ploeg op meesterlijke wijze naar 2-0.

In de voorlaatste minuut deed Van der Linden hem dat na (3-0). Een raak kopballetje van Jaliens in de extra tijd kon de feeststemming in de Euroborg amper bederven. AZ zal zondag in Alkmaar voor de eerste keer dit seizoen goed moeten winnen van de Groningse kwelgeest om de begeerde Champions League in het vizier te houden.