LONDEN - De laatste internationale wedstrijd op Highbury is woensdag geëindigd in een zege voor Arsenal. In de eerste halve finale van de Champions League waren de Londenaren met 1-0 te sterk voor Villarreal. De return in Spanje is aanstaande dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De overwinning voor Arsenal was meer dan verdiend. 'The Gunners' lieten na om Villarreal een grotere nederlaag te bezorgen. Vooral in de tweede helft kreeg de thuisploeg kansen. Villarreal daarentegen werd voor rust een strafschop onthouden.

Het enige doelpunt kwam van verdediger Touré. Op aangeven van Hleb tikte de Ivoriaan in de 41e minuut de 1-0 binnen. De Nederlanders Bergkamp en Van Persie vielen tien minuten voor tijd in.

Pech

Arsenal verzuimde voor eigen publiek meer afstand van Villarreal te nemen. De Engelsen kregen meer dan een handvol uitstekende kansen op een tweede treffer. Arsenal had pech dat scheidsrechter Plautz in de twaalfde minuut een doelpunt van Henry onterecht afkeurde. De spits stond namelijk niet buitenspel.

De Oostenrijkse arbiter beleefde toch al niet zijn beste avond. Vlak voor rust ging hij er voor het gemak van uit dat aanvaller Jose Mari van Villarreal voor de zoveelste keer een ernstige blessure simuleerde. Plautz floot niet voor een strafschop terwijl hij dat wel had moeten doen. Jose Mari werd namelijk keihard door Gilberto naar de grond gewerkt.

Het prachtige stadion Highbury kreeg vooral voor rust het internationale afscheid waar het op basis van 93 jaar trouwe dienst recht op had. Arsenal, in de competitie afgezakt naar de vijfde positie, speelde bij vlagen fantastisch combinatievoetbal. In het stadion van het verleden werd af en toe opnieuw duidelijk dat trainer Wenger het elftal van de toekomst heeft ingekocht.

Defensie

De jonge twintigers Eboué, Touré, Senderos en Flamini vormden een hechte defensie die geen kans weg gaf. Tiener Fabregas geldt als een van de grootste talenten op de Europese velden en spelers als Hleb, Gilberto, Pires, Ljungberg kunnen natuurlijk ook nog jaren mee. Wie weet kunnen ze de op dit moment geblesseerde Cole en sterspeler Henry bewegen om met Arsenal mee naar het nieuwe stadion te verhuizen.

Bij Arsenal houden ze er serieus rekening mee dat Henry nog maar twee thuisduels (Tottennham Hotspurs en Wigan Athletic) op Highbury speelt. Hij staat nadrukkelijk in de belangstelling van Barcelona, dat voor de Fransman een plaatsje in een viermans voorhoede met Ronaldinho, Messi, Eto'o wil inruimen.

Na internationale successen met Frankrijk en nationale prijzen met Arsenal wil Fransman Henry uitgerekend in Parijs met zijn club de Champions League winnen. De Engelsen moeten daarvoor komende dinsdag tijdens de return nog wel even definitief afrekenen met Villarreal dat evenals Arsenal voor het eerst in de halve finale van de Champions League actief was.

De Spanjaarden, vorige seizoen nog door AZ uitgeschakeld in de UEFA-beker, werden op Highbury volledig overklast. Ze zagen toch slechts Touré (41e minuut) eenmaal scoren. De uitslag (1-0) biedt dus ook voor Villarreal nog voldoende perspectieven voor een finaleplaats. De ploeg bleef eerder dit seizoen voor eigen publiek tegen onder meer Manchester United en Internazionale overeind.

Bergkamp

Waar de finale van de Champions League voor Henry wellicht een mooi afscheid van Arsenal zou zijn, is dat het in het geval van Bergkamp natuurlijk zeker het geval. De geboren Amsterdammer bekeek een groot deel van het duel vanaf de bank maar mocht net als landgenoot Van Persie tien minuten voor tijd invallen.

Het zou natuurlijk zo maar kunnen dat trainer Wenger de populaire Bergkamp tijdens een finale van de Champions League het afscheid zou gunnen waarop hij volgens veel Engelse en Nederlandse supporters recht heeft. Invallen tijdens de finale tegen bijvoorbeeld het Barcelona van die andere Amsterdammer Rijkaard.

Bergkamp zou er onmiddellijk voor tekenen. Villarreal zal er dinsdag nog een keer alles aan doen om een dergelijk afscheid te voorkomen.

De andere halve finale ging dinsdag tussen AC Milan en FC Barcelona. Dankzij een doelpunt van Giuly won Barça in Milaan met 1-0.