WAALWIJK - Het vooruitzicht van de Intertoto-competitie heeft RKC en Vitesse opmerkelijk geïnspireerd. De eerste confrontatie tussen beide clubs, die via de achterdeur Europa nog in hopen te gaan, eindigde woensdagavond in Waalwijk in 4-4. Heracles Almelo verloor voor eigen publiek, allang gelukkig met nog een jaar eredivisie, met 0-2 van NEC. De returns zijn zondag.

Vitesse leidde bij rust met liefst 4-0. De Deense spits Mads Junker, de opvolger van Amoah, maakte in tijdsbestek van een kwartier een hattrick. Alle drie keer was Hersi de aangever. In de slotminuut van de eerste helft waren de rollen omgedraaid en scoorde de oud-Ajacied zelf.

Dat was RKC toch echt te gortig. Zuiverloon deed meteen na de hervatting iets terug. Dominique van Dijk en Mulder maakten de laatste 20 minuten nog onverwacht spannend. De slotfase werd extra enerverend toen scheidsrechter Jol Vitesse-verdediger Dingsdag uit het veld stuurde. Van Dijk maakte, met zijn tweede treffer van de avond, gelijk. Hij benutte een strafschop.

NEC nam in het Polman-stadion, waar toch weer ruim 8000 toeschouwers zaten, pas laat afstand van Heracles. Björn van der Doelen was de eerste Nijmeegse schutter die slaagde, halverwege de tweede helft. Boutahar besliste het duel acht minuten voor tijd.