Racistische opmerking van spelers of supporters, van één van de vertegenwoordigde landen op het WK voetbal in Duitsland, zullen worden bestraft met drie punten aftrek voor het desbetreffende land. Dit zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter woensdag in een interview met de Engelse krant, The Daily Mail.

Volgens Blatter zullen racistische incidenten tijdens het kampioenschap zwaar worden bestraft dankzij nieuwe regels die deze maand zijn geïntroduceerd. "De regels zullen tijdens het WK in Duitsland al van kracht zijn. Bij de eerste racistische incidenten zullen meteen drie punten in mindering worden gebracht, dan is het probleem met racisme opgelost", aldus Blatter.

Misbruik

Een aantal sleutelfiguren uit de voetbalwereld, zoals Arsene Wenger, denken dat de nieuwe regelgeving tot misbruik kan leiden. Supporters van een land kunnen zich voordoen als supporters van, bijvoorbeeld de tegenstander, en er zo voor zorgen dat deze punten in mindering krijgen. Dat kan dan weer leiden tot het vooruitzicht van landen die gerechtelijke stappen ondernemen, zoals tijdens de Olympische Spelen is gebeurd.

FIFA-vertegenwoordigers hebben verklaard bewust te zijn van dat probleem, maar hebben niet duidelijk kunnen maken hoe de FIFA denkt dergelijke situaties te kunnen voorkomen. Sepp Blatter kon ook niet uitleggen hoe racistische incidenten wilt gaan bestraffen tijdens de knock-out ronde, waarin het afnemen van punten geen optie is.