LONDEN - Paul Tergat mist zondag de marathon van Londen. De Keniaanse wereldrecordhouder (2.04.55) heeft zich afgemeld wegens een beenblessure. De afwezigheid van Tergat is een fikse domper voor de organisatoren. Londen zag eerder de Britse wereldrecordhoudster Paula Radcliffe al afhaken voor de vrouwenrace.

Londen moest zondag het strijdtoneel worden van het duel tussen Tergat (36) en de Ethiopische legende Haile Gebrselassie, die na de Olympische Spelen in Athene (2004) de baanatletiek definitief verruilde voor de weg. Gebrselassie maakte in 2002 in Londen zijn debuut op de marathon, maar heeft zijn droom op die afstand wereldrecordhouder te worden nog steeds niet kunnen verwezenlijken.

Een recordpoging vorig jaar in Amsterdam bleef steken op 2.06.20, hetgeen wel de beste jaarprestatie van 2005 was.

Gebrselassie

Gebrselassie, viervoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioen op de tien kilometer, had in de aanloop al verklaard dat een wereldrecord zondag in Londen een utopie zou zijn. Ondanks de aanwezigheid van een groot deel van de wereldtop. Het zou vooral gaan om de eer in een van de meest aansprekende marathons ter wereld.

Tergat, die de blessure afgelopen week tijdens een training opliep, reageerde woensdag in Londen teleurgesteld. "Londen was mijn grote doel dit jaar. Het is een droom voor mij tegen Gebrselassie te lopen. Maar ik heb geen zin te starten terwijl ik weet dat ik de race niet kan voltooien. Ik ben geen machine. Ik moet dit accepteren", zei de Keniaan, die tijdens de olympische

10.000 meter van Sydney (2000) nipt door de dinsdag 33 jaar geworden Ethiopiër werd verslagen.