NAPELS - Pieter van den Hoogenband heeft ook bij het internationale zwemgala van Napels de 200 meter vrije slag gewonnen.

De Eindhovenaar tikte woensdagavond in de finale aan na 1 minuut en 44,32 seconden. Zijn ploeggenoot Joris Keizer eindigde op de 100 vlinder in 52,98 als tweede. Hij hoefde alleen olympisch kampioen Lars Frölander voor zich te dulden. De Zweed zwom 51,95.

Coach Jacco Verhaeren toonde zich ingenomen met de verrichtingen van beide zwemmers, die zich voorbereiden op de NK en EK kortebaan in december. Bij de nationale titelstrijd in Alphen aan den Rijn doet Van den Hoogenband waarschijnlijk alleen mee op de 50 vrij. Ook de andere leden van de profploeg starten maar op één dag. De Europese kampioenschappen zijn een week later in Antwerpen (13-16 december).

Van den Hoogenband heeft zich ten doel gesteld het bijna twaalf jaar oude Europese record van de Italiaan Giorgio Lamberti (1.43,64) aan te scherpen. Keizer zal in elk geval een aanval doen op de Nederlandse toptijd van Stefan Aartsen (52,45). Dat moet hem in de buurt brengen van een medaille.

Inge de Bruijn

Inge de Bruijn, die zich momenteel in de Verenigde Staten bij haar Amerikaanse coach Paul Bergen voorbereidt op de EK, heeft in Antwerpen hetzelfde probleem als afgelopen zomer in Fukuoka bij de WK. Ze kan in principe vier afstanden winnen, maar moet gezien het programma een keuze maken en zich beperken tot hooguit drie.

"Het gaat goed. Ze is erg hard aan het werk", zei Verhaeren, die De Bruijn dinsdag nog aan de lijn heeft gehad. "Ze heeft alleen geen wedstrijden gezwommen. Maar ze reageert meestal goed op de omschakeling. Dus een of twee afstanden winnen moet geen probleem zijn."