AMSTERDAM - AC Milan en FC Barcelona strijden dinsdagavond in San Siro tegen elkaar voor een plaats in de finale van de Champions League. Bij de bookmakers zijn de Milanezen licht favoriet. Waarschijnlijk is dat alleen omdat de ploeg van coach Carlo Ancelotti thuis speelt, want de krachtsverschillen tussen de ploegen zijn miniem.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Barcelona en Milan doen het goed in de eigen competitie. Barça is bijna kampioen van Spanje, terwijl AC Milan in de Serie A steeds dichter in de buurt komt van lijstaanvoerder Juventus. Het scorend vermogen van beide teams is bijna gelijk. De Catalanen maakten 73 doelpunten in 33 wedstrijden (gemiddeld 2,212 doelpunt per duel), de Italianen scoorden 75 treffers in 34 duels (2,205). Ancelotti verwacht dinsdag een spektakel. "Milan en Barcelona zijn twee heel grote clubs. Misschien wel de beste van Europa. Het publiek krijgt een heel mooie wedstrijd te zien."

Sjevtsjenko

Zowel de Italianen als de Spanjaarden hebben een topscorer in hun gelederen. Het Barça van trainer Frank Rijkaard heeft Samuel Eto'o, die met 24 doelpunten de meest productieve speler is van de Primera División. Bij Milan heeft voert Andrei Sjevtsjenko met negen goals de topscorerslijst van de Champions League aan.

De Oekraïense spits moet het dinsdag doen zonder medeaanvaller Filippo Inzaghi. De spits die het zo goed doet in de Champions League is geveld door griep. Alberto Gilardino neemt zijn plaats in. Barcelona speelt tegen Milan zonder de geblesseerde Argentijn Lionel Messi en de geschorste Deco. Rijkaard kan wel weer beschikken over Ronaldinho, die is hersteld van een blessure. De Braziliaan moet worden afgestopt door Jaap Stam. De toekomstige Ajacied is weer wedstrijdfit.

Milan doet het historisch gezien beter in het belangrijkste Europese bekertoernooi. De Italianen wonnen de Champions League/Europacup 1 zes keer. In 1989 en 1990 maakten Rijkaard en Ancelotti deel uit van het winnende Milan. De laatste keer dat de club uit Milaan de hoofdprijs pakte, was in 2003. Vorig jaar was de roodzwarte formatie nog verliezend finalist.

Barcelona

Barcelona won het toernooi alleen in 1992 door een treffer van Ronald Koeman. In 1994 stonden de Catalanen ook in de finale. Het team dat toen werd getraind door Johan Cruijff werd destijds met 4-0 van de mat geveegd door Milan, waar ook toen al Paolo Maldini speelde. De 37-jarige Italiaan start dinsdag in de basis.