BALTIMORE - De ABN AMRO 1 heeft na een slechte start toch de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. Het Nederlandse jacht van Nieuw-Zeelandse schipper Mike Sanderson kwam maandagavond als eerste over de finishlijn in Baltimore.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het traject van Rio de Janeiro naar de Amerikaanse aanlegplaats vergde iets meer dan vijftien dagen. De voorsprong van de "Black Betty" op naaste concurrent Movistar, van de Nederlander Bouwe Bekking, was slechts 16,5 mijl.

De eindzege in de zeilrace om de wereld komt in zicht voor de ABN Amro 1, dat al vier van de vijf grote etappes won. Schipper Bekking van de Movistar, die het Nederlandse jacht als een torpedo zag voorbijvaren in de Atlantische Oceaan, wierp na aankomst in Baltimore eigenlijk al de handdoek. "Als ik mijn geld op ons zou moeten zetten, zou ik dat waarschijnlijk niet doen. Natuurlijk, we blijven zeilen om eerste te worden. Hier aan boord willen we winnen, maar ik denk dat we het niet meer gaan redden", aldus Bekking.

De Volvo Ocean Race telt nog vier etappes. De volgende is een korte van Annapolis naar New York en start op 7 mei. De finish is vermoedelijk al drie dagen later. Daarna volgt de etappe met de grote oversteek naar Europa.

Sanderson

Schipper Sanderson kon niet anders dan zijn boot en bemanning prijzen na het zoveelste succes. De Black Betty heeft inmiddels 22 punten voorsprong op de Movistar. "Het ging geweldig. De problemen kort na de start met de giek in Rio heeft de bemanning niet gedemotiveerd. Integendeel, het terugvechten vanuit laatste positie gebeurde met een geweldige spirit. De sfeer aan boord was perfect. Deze boot is gemaakt om snelheid te maken."

Het duurt doorgaans even voordat de ABN Amro 1 echt op stoom komt en vandaar dat Sanderson zich absoluut nog geen eindwinnaar waant. "De korte etappes zijn onze Achilleshiel. Dan zijn we te verslaan. Voor ons is het zaak om dan toch punten te sprokkelen." De Pirates of the Caribbean, het Amerikaanse schip met de Nederlandse zeiler Dirk de Ridder in de gelederen, lag dinsdagmorgen op de derde plaats met Baltimore in zicht. Het tweede jacht van ABN Amro nam de zesde en laatste plaats in.