WAALWIJK - Met een zucht van opluchting kwalificeerde Ajax zich zondag via een uitzege bij RKC (2-4) voor de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League. Met dank aan de nieuwe opzet van de competitie hebben de Amsterdammers nog alle kans een teleurstellend verlopen seizoen feestelijk af te sluiten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax start de play-offs met een dubbele ontmoeting tegen aartsrivaal Feyenoord. De winnaar speelt nog twee keer tegen AZ of FC Groningen. De beste ploeg over die twee wedstrijden plaatst zich voor de voorronde van de Champions League.

Ajax kan de op één na slechtst verlopen competitie uit de clubhistorie in vier duels wellicht nog een goede wending geven. De Amsterdammers morsten in 34 duels liefst 42 punten. Ajax presteerde in de eredivisie alleen tijdens het seizoen 1964/1965 slechter.

Leven

"En toch leven we nog", stelde trainer Blind na de overwinning op RKC. "Of het nu eerlijk is of niet, maar in de play-offs is plotseling alles weer mogelijk. We mogen niet mopperen dat dit systeem uitgerekend dit seizoen is ingevoerd. Dat komt ons goed uit. Raar maar waar, het kan nog een mooie maand worden."

Bekerfinale

Ajax speelt op 7 mei namelijk ook de bekerfinale tegen PSV. De Amsterdammers wonnen dit seizoen al de Johan Cruijffschaal en overleefden de eerste ronde van de Champions League. "Het kan dus zo maar gebeuren dat we binnenkort toch nog redelijk tevreden kunnen terugblikken", aldus Blind.

"Dat wil niet zeggen dat ik de play-offs een eerlijk systeem vind. Want dat is niet zo. Het komt ons nu misschien wel goed uit."

Vertrouwen

Ajax heeft weinig reden de wedstrijden tegen Feyenoord met vertrouwen tegemoet te zien. De Amsterdammers troffen in RKC merkwaardig genoeg een tegenstander die gebaat was bij een overwinning van de tegenstander. De Waalwijkers plaatsten zich namelijk alleen voor de play-offs om een plek in de Intertoto wanneer Ajax bij de beste vijf zou eindigen.

Lurling

Toch kwam RKC in de achttiende minuut via Lurling op voorsprong. "En dat was terecht", vond Blind. "We begonnen ongelooflijk slap. Hoe dat kan? Ik weet het echt niet. Zoiets is niet goed te praten. Ik was daar erg kwaad over."

Heitinga maakte in de 25e minuut gelijk. De verdediger revancheerde zich met het doelpunt voor de fout die hij even voor de openingstreffer van Lurling maakte. Ajax besliste de wedstrijd voor rust.

Verdediger Keller van RKC beroerde na 43 minuten in zijn eigen strafschopgebied de bal met de hand. Hij kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Huntelaar benutte de strafschop: 1-2.

Boukhari

Ajax vergrootte in de tweede helft via Boukhari en opnieuw Huntelaar de voorsprong naar 1-4. Invaller Peters bepaalde in de slotminuut de eindstand op 2-4. "Feyenoord is de volgende", zong de meegereisde aanhang van Ajax.

De Amsterdammers verloren dit seizoen twee keer van Feyenoord en haalden elf punten minder dan de Rotterdammers. "En toch kunnen we in de komende twee duels veel goedmaken", besefte Blind. "Ik heb het ook niet zo bedacht."

Topscorer Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar is de onbetwiste topscorer van de eredivisie in het seizoen 2005-2006. De 22-jarige spits eindigde na 34 competitieduels op een totaal van 33 treffers. Hij maakte er zeventien voor SC Heereenveen en zestien voor zijn nieuwe club Ajax na de overstap in januari.

Huntelaar is de zeventiende speler in de eredivisie die dertig doelpunten of meer maakt in een seizoen. Coen Dillen (PSV) is nog steeds recordhouder met 43 treffers in het seizoen 1956-1957. Op de eeuwige ranglijst neemt Huntelaar met 33 doelpunten de tiende plaats in, gedeeld met Johan Cruijff.

AZ-aanvaller Shota Arverladze en Feyenoord-spits Dirk Kuijt eindigden in het afgelopen seizoen samen op de tweede plaats met 22 treffers. De laatste was vorig seizoen topscorer met 29 doelpunten.