KERKRADE - Een kwartier na het laatste fluitsignaal zongen duizenden Roda-supporters nog steeds hun favoriete club toe. De formatie uit Kerkrade versloeg zondag Heracles met 2-1 en stelde zodoende deelname aan de play-offs - met als inzet een ticket voor de UEFA-beker - veilig.

De fans waren dolgelukkig, de spelers vierden een feestje en de penningmeester wreef zich genoegzaam in de handen. Alleen coach Huub Stevens weigerde zich onder te dompelen in de vreugde: "Wat wij in de tweede helft hebben laten zien, was ondermaats. Ik vind het een schande", luidde zijn duidelijke commentaar. "Dat je zoiets toont aan je publiek!"

Voorsprong

De Kerkradenaren namen in de eerste helft een 2-0-voorsprong, dankzij doelpunten van Cissé en Cziommer (strafschop). Terwijl Stevens verwachtte dat zijn spelers in de tweede helft Heracles zouden oprollen, liet Roda JC het tempo drastisch zakken. Het tegendoelpunt van Tanghe was dan ook een logisch gevolg: 2-1.

Alleen omdat de Belg in blessuretijd een opgelegde kans miste, bleef de Limburgse ploeg puntenverlies bespaard. "Dit was weer typisch Roda", mopperde Stevens. "In de eerste helft spelen we prima, waarna we in de tweede helft niks laten zien."

Heerenveen

Roda eindigde de reguliere competitie op de achtste plaats, waardoor de club in de play-offs stuit op Heerenveen. De twee erkende cupfighters ontmoeten elkaar komende zaterdag voor het eerst in Kerkrade. Vier dagen later staat de return in Friesland gepland.

Voor Heracles resteert de play-offs met als inzet een Intertoto-ticket. De ploeg eindigt de competitie op de 13e plek.

Mentaliteit

"We hadden nog kunnen strijden voor de 12e plaats", besefte Heracles-coach Peter Bosz. "Maar die mentaliteit heb ik gemist. Ik irriteerde me kapot aan die gasten. Nu weet ik weer waarom ik als voetballer ben gestopt."

Ook Stevens verliet het Parkstad-stadion met een slecht humeur: "Ik ben blij met het bereiken van de play-offs, maar niet met het vertoonde spel. Dat zal ik de jongens nog wel even duidelijk maken."

Sfeer

De gemoedstoestand van de coach stond echter in schril contract met de sfeer in het stadion. Want op het moment dat Stevens die woorden uitsprak, zongen de 'koempels' luidkeels: "Wij gaan Europa in, wij gaan Europa in."