BORDEAUX - Baanwielrenner Theo Bos is zondag voor de tweede maal in zijn loopbaan wereldkampioen sprint geworden. De 22-jarige Hierdenaar versloeg in Bordeaux in de finale de Brit Craig MacLean in twee heats. Het betekende zijn tweede wereldtitel na het succes vrijdag op keirin.

Bos vergeleek zichzelf met een jachtluipaard. "Die rusten de hele dag en komen pas in actie als ze honger hebben. Dan slaan ze keihard toe. Het zijn de snelste dieren ter wereld." Bos is momenteel op de wielerbaan de snelste man. Zijn overmacht was frustrerend voor de concurrentie. "Ik denk dat die na zijn zege op de keirin mentaal een tikje hebben gehad", dacht bondscoach Peter Pieters.

Favoriet Mickaël Bourgain

Bos was in 2004 al eens wereldkampioen op de sprint. Vorig jaar bij de WK baanwielrennen in Los Angeles was hij de beste op de kilometer tijdrit. Dit jaar lijkt hij ver boven de rest uit te steken. "Ik moest echt wel volle bak hoor, in die tweede heat", keek hij terug op de twee sprints tegen de 34-jarige Brit. MacLean had de favoriet van het publiek, Mickaël Bourgain, uit de finale gehouden. "Hij was al blij met de finaleplaats en deed vantevoren een beetje laconiek om mij uit mijn concentratie te halen."

Hoe ervaren ook, MacLean faalde in de eerste heat door Bos hoog in de baan te laten rijden en er zelf laag onder te blijven. "Ik hoefde alleen maar vol naar beneden te rijden", legde Bos uit. De snelste baanrenner ter wereld wil zichzelf niet op een voetstuk plaatsen ("Daarvoor sta ik nog tekort aan de top") maar stelde wel dat het goud hem eigenlijk niet had kunnen ontgaan. "Dan moest ik een slechte dag hebben en hij een hele goede."

Sportfanaat

Een sportfanaat, bezeten van het baanwielrennen, omschreef Pieters de wereldkampioen. "Bij het ontbijt begint het al, bij het avondeten is hij nog bezig over allerlei mogelijke situaties en historische feitjes." Bos heeft zijn wereldtitel sprint, het koningsnummer, terug en dat was hem veel waard, wist Pieters. "Hij heeft laten zien dat de vroege uitschakeling vorig jaar een incident was. Een tactisch foutje, meer niet."