De Friese club verloor in het Abe Lenstrastadion na de jaarwisseling geen enkele competitiewedstrijd. Uitgerekend in de laatste speelronde ging het mis. AZ maakte met 2-4 een einde aan de ongeslagen status. Voor de Alkmaarders was dat een aangename verrassing want door de 23e zege werd het team van trainer Van Gaal reservekampioen van Nederland.

AZ ging voortvarend van start. Met name de ietwat traag ogende spits Koevermans, die Arveladze verving, bleek een plaag voor de verdediging van Heerenveen. De voormalige Spartaan had na negen minuten succes met een afstandschot: 0-1.

Korte tijd later verzuimde Medunjanin de voorsprong te vergrootten. De oud-Bosniër moest toezien hoe zijn inzet door Hendrico Drost van de doellijn werd gehaald. De thuisploeg was niet bij machte om verzet te bieden. Striemende fluitconcerten klonken door het Abe Lenstrastadion.

Publiek

Het publiek was ontevreden over de kleurloze speelwijze van de gehandicapte Heerenveners. Vijf basisspelers waren geblesseerd: Nilsson, Tarvajärvi, Yildrim, Breuer en Norregaard. AZ kende de weelde van een fitte selectie.

Toch kwam coach Van Gaal niet met de sterkste formatie opdagen. Met de play-offs in het verschiet gunde hij de sterspelers Arveladze, Van Galen, Landzaat en Perez rust.

Het veredelde B-team van AZ speelde kat-en-muis met de thuisclub. Maar het duurde pas tot de 42e minuut eer het tweede doelpunt viel. Huysegems kopte een vrije trap van Medunjanin onberispelijk binnen.

Kopie

De tweede helft leek een kopie van de eerste te worden. Na een flitsende aanval zorgde Huysegems voor 0-3. Onnodig balverlies en gebrek aan creativiteit deden voor de thuisclub het ergste vrezen.

Toch kwam er een opleving door twee doelpunten van De Vries (kopbal) en Pranjic (vrije trap). De wedstrijd werd zowaar nog spannend. Even. AZ liep door een doelpunt van Koevermans verder uit naar 2-4.

Ranglijst

Heerenveen (7e) leverde op de ranglijst twee plaatsen in ten opzichte van vorig jaar. Maar de clubkas werd gespekt met 13 miljoen euro door het tussentijdse vertrek van topscorer Huntelaar en de Griek Samaras.

Aanvoerder Petter Hansson zei ervan overtuigd te zijn dat het vertrek van het koningskoppel de positie op de ranglijst heeft geschaad. "We waren anders zeker opnieuw bij de eerste vijf geëindigd. Zonder hen scoorden we te weinig", aldus de Zweed.

Van Gaal

Coach Van Gaal van AZ toonde zich opgelucht over de tweede plaats. "Het is een geweldige prestatie van de spelersgroep. Al mijn 22 spelers zijn momenteel fit. We gaan met veel vertrouwen de play-offs in."