DEN HAAG - Een volgepakt Zuiderpark heeft zondagmiddag slechts 21 minuten de spanning gekend van een heuse strijd tegen degradatie. Met een vroege achterstand van concurrent NAC Breda tegen PSV van 0-2 wisten ADO Den Haag en Sparta dat lijfsbehoud al min of meer een feit was.

Bekijk video ADO Den Haag: Modem/ Breedband

Bekijk video Sparta: Modem/ Breedband

Sparta redde zich uiteindelijk op eigen kracht in Den Haag (2-0), ADO deed dat met de hulp van PSV (6-2 winst tegen NAC). Al was er na de snelle 3-0 van PSV na rust in Breda voor de Hagenaars niets meer te vrezen.

De ontwikkelingen in Breda zorgden in het Zuiderpark voor een duel dat al snel geen echt duel meer was. Sparta won door doelpunten van Van den Bergh en Cvetkov na rust.

Vloet

Trainer Vloet van Sparta maakte na afloop een blijere indruk dan zijn collega Adelaar van ADO. Sparta won met 2-0 en redde zich op eigen kracht. "En dat is een prima prestatie. We wilden de nacompetitie ontlopen en als dat lukt met beperkte middelen is dat een compliment voor iedereen binnen Sparta. Hoe het nu verder moet, dat zien we nog wel. We gaan eerst feesten", aldus Vloet.

Adelaar was eveneens tevreden met het lijfsbehoud, maar teleurgesteld in het verlies tegen Sparta. Uiteindelijk had zijn ploeg PSV nodig om de veilige vijftiende plek te behalen. De kampioen won van nummer zestien NAC Breda met 6-2, wat voor Breda nacompetitie betekent.

" We moeten de wedstrijd maar snel vergeten. Ik ben uiteraard wel blij dat we zonder verder gedoe in de eredivisie blijven."

Wedstrijdspanning

Wedstrijdspanning was er wel vooraf, meer nog bij Sparta dan bij ADO Den Haag. De ploeg van trainer Adelaar had tegen Sparta genoeg aan een gelijkspel om de nacompetitie te ontlopen. De Kasteelclub had daarvoor een zege nodig. Door de uitslagen op de laatste speeldag speelt NAC play-offs (33 punten), redt ADO Den Haag zich met 35 punten en Sparta met 37 punten.

Met de wetenschap dat Sparta dit seizoen alleen bij FC Groningen won, lieten de Rotterdammers de afgelopen week niet na om PSV op zijn sportieve plicht te wijzen. PSV-voorzitter Westerhof, een man met een Sparta-verleden, ontving vanuit Rotterdam-West verscheidene oproepen om hulp. Met succes, want PSV verzaakte niet in Breda.

Slopend

Zowel ADO Den Haag als Sparta heeft een slopend seizoen achter de rug. Het bleef tot de laatste wedstrijddag een gevecht om de veilige vijftiende plaats. Zo boekte ADO Den Haag flink aan kwaliteit in door het vertrek van Van der Leegte (VfL Wolfsburg) en Saeijs (Roda JC) in de winterstop. Sparta bleef een leegloop bespaard, maar ziet verdediger De Fauw vertrekken naar Roda JC.

Obodai, de beste speler op het Kasteel, heeft nog een contract voor een jaar. De Ghanees wil niet bijtekenen en levert alleen bij een voortijdig vertrek geld op. Trainer Vloet kan hem echter op het middenveld niet missen.

Het is nu zaak dat in Den Haag en Rotterdam geld vrijkomt om de selecties te versterken. Zo niet, dan krijgen ADO en Sparta het ook komend seizoen weer moeilijk.