RIJSWIJK - FC Groningen ontpopte zich zondag als grote winnaar van de 34e en laatste speelronde in de reguliere competitie van de eredivisie. De verrassende ploeg van trainer Jans had bij FC Twente genoeg aan een gelijkspel (1-1) om zich als nummer vijf van de eindstand te plaatsen voor Europees voetbal.

Bekijk video FC Groningen: Modem/ Breedband

Bekijk video NAC: Modem/ Breedband

Voor FC Utrecht liep de fascinerende slotronde slecht af. De ploeg van coach Booy ging voor eigen publiek af tegen laagvlieger Willem II (1-4). Daarmee verspeelden de domstedelingen de vijfde plaats, goed voor deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League.

Dankzij een zege van 4-2 bij RKC Waalwijk hield Ajax de vierde plaats vast. Feyenoord (2-0 tegen degradant RBC Roosendaal) eindigde op de derde plaats, AZ behield via een overwinning bij SC Heerenveen (4-2) de knappe tweede positie achter kampioen PSV.

AZ

In de eerste play-offs begint AZ donderdag bij FC Groningen. Bekerfinalist Ajax ontvangt die dag rivaal Feyenoord. De returns van deze duels zijn komende zondag. De vier deelnemers aan deze nacompetitie zijn alle verzekerd van Europees voetbal.

Twente

FC Twente had in Enschede na de zwaar bevochten 1-1 ook reden tot juichen. Dankzij de late gelijkmaker van invaller Afonso belandden de Tukkers nog net op de negende plaats, goed voor deelname aan de play-offs om het vierde en laatste UEFA-ticket.

FC Twente troefde op doelsaldo NEC af, dat bij streekgenoot Vitesse op 1-1 bleef steken. De dure gelijkmaker van de Arnhemmers viel in de voorlaatste minuut en kwam op naam van Van der Schaaf.

Roda JC plaatste zich via een zege van 2-1 op SC Heracles eveneens voor de tweede play-offs. Daarin speelt FC Twente tegen FC Utrecht en Roda JC tegen SC Heerenveen.

Sparta

In de onderste regionen ontsnapten Sparta en ADO Den Haag aan de play-offs voor promotie en degradatie. De Rotterdammers wonnen het degradatieduel in het Zuiderpark met 2-0. Door de royale nederlaag van concurrent NAC Breda tegen PSV (2-6) was er voor zowel Sparta als ADO niets meer aan de hand.

De Brabantse ploeg daarentegen moet als nummer zestien de nacompetitie in, om te beginnen vrijdag uit tegen TOP Oss. Nummer zeventien Willem II gaat die dag op bezoek bij FC Zwolle.

NAC

NAC Breda moet de komende weken in de nacompetitie proberen eredivisionist te blijven. De Bredanaars verloren zondagmiddag in eigen stadion met 6-2 van PSV waardoor de ploeg op de zestiende plaats eindigde in de reguliere competitie. NAC begint de play-offs om promotie/degradatie vrijdag tegen TOP Oss.

Utrecht afgebluft

FC Utrecht heeft zich zondag in de Galgenwaard lelijk laten afbluffen door Willem II: 1-4. Zelfs de trouwste supporters moesten erkennen dat de thuisclub geen elftal heeft voor de Champions League. Europees voetbal lijkt al te hoog gegrepen.

Tezelfdertijd vroegen zij zich verwonderd af waarom Willem II als potentiële subtopper is veroordeeld tot degradatievoetbal. Op grond van het zondag vertoonde spel is dat volstrekt onbegrijpelijk.