BREDA - NAC Breda moet de komende weken in de nacompetitie proberen eredivisionist te blijven. De Bredanaars verloren zondagmiddag in eigen stadion met 6-2 van PSV waardoor de ploeg op de zestiende plaats eindigde in de reguliere competitie. NAC begint de play-offs om promotie/degradatie vrijdag tegen TOP Oss.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de Bredase club eindigde zondag een tegenvallend seizoen in mineur. De ploeg werd vooraf getipt als kandidaat voor Europees voetbal. De Brabanders haalden Van Hooijdonk terug en versterkte zich verder met Van Gessel, Zwaanswijk, Vidmar, Vonlanthen en Sikora waardoor de verwachtingen hoog opliepen.

Een plaats bij de beste negen was het doel, maar stiekem werd gerekend op een plek bij de eerste vijf. Van dat opgeklopte verwachtingsniveau bleek dit seizoen niets.

Tegenvallend

In de eerste seizoenshelft voetbalde NAC onder trainer Ton Lokhoff al tegenvallend, maar nadat Cees Lok zijn taken in de winterstop overnam werd het alleen maar slechter. Steeds nadrukkelijker kwam de zestiende plaats in zicht die in de laatste twee competitiewedstrijden tegen Heracles Almelo en PSV uiteindelijk onafwendbaar bleek.

NAC had de zestiende plaats nog kunnen afwenden, maar moest daarvoor winnen van landskampioen PSV. Lok draaide echter een tactisch concept in elkaar waar niets van klopte. Al binnen vijf minuten maakte Vennegoor of Hesselink de 0-1. Na 20 minuten verdubbelde Farfan de score. Tiener Timothy Derijck had toen al een strafschop gemist.

Zelfmoordtactiek

Na de pauze besloot NAC-trainer Lok tot een zelfmoordtactiek. Hij dirigeerde laatste man Zwaanswijk naar een positie in de spits.

Hij besloot ook middenvelder Van Gessel naar voren te sturen. PSV maakte echter binnen vijf minuten 3-0 en 4-0. Vennegoor of Hesselink en Farfan waren opnieuw de schutters. Daarna draaide Lok zijn beslissingen weer terug en namen Zwaanswijk en Van Gessel hun eigenlijke posities weer in.

Invaller Vonlanthen, die vlak voor rust de geblesseerde Leonardo verving, maakte de 4-1. Väyrynen scoorde de 5-1, Derijck de 5-2 en Cocu bepaalde de eindstand in de laatste minuut op schitterende wijze op 6-2.

Al die doelpunten veranderden het perspectief voor NAC niet meer. De ploeg speelt nacompetitie en heeft nog maximaal zes wedstrijden om zich ook volgend seizoen eredivisionist te mogen noemen.