BORDEAUX - Theo Bos heeft zich zaterdag bij de WK baanwielrennen in Bordeaux geplaatst voor de kwartfinales van het sprinttoernooi. Bos versloeg in de tweede ronde olympisch kampioen Ryan Bayley uit Australië.

Teun Mulder overleefde de tweede ronde niet. Hij verloor van de Brit Craig MacLean en ging in de herkansing in tweede instantie onderuit tegen de Italiaan Chiappa. Het tweetal was in de eerste herkansing tegelijkertijd de finishstreep gepasseerd.

Bos en Mulder plaatsten zich eerder zaterdag bij de tweede ronde in het sprinttoernooi. Bos klopte toen de Chinees Wang, Mulder de Brit Crampton. Tim Veldt plaatste zich niet. Hij verloor van de Fransman Bourgain.

Kwalificaties

Theo Bos was het sprinttoernooi zaterdag al sterk begonnen. De Nederlander, reeds wereldkampioen keirin, zette in de kwalificaties de snelste tijd neer: 10.100. Teun Mulder was goed voor de elfde tijd (10,276). Tim Veldt werd vijftiende (10,337) en plaatste zich daarmee ook voor het hoofdtoernooi. Opmerkelijk was het optreden van de Duitser Rene Wolff. De titelverdediger vloog er meteen uit met de slechtste tijd.

Wolff klaagde over maag- en darmproblemen, maar zou ook uit vorm zijn. In de eerste ronde komt Bos uit tegen de Chinees Wang. Mulder treft de Brit Crampton, Veldt de Fransman Bourgain.

Stroetinga

Op het onderdeel scratch eindigde Wim Stroetinga zaterdag in Bordeaux als vierde. Het goud was voor de Fransman Jérome Neuville. De Argentijn Angel Colla werd tweede, de Griek Ioannis Tamouridis pakte brons.