MOSKOU - Guus Hiddink heeft vrijdag in Moskou zijn handtekening gezet onder het contract dat hem voor de komende twee jaar aan de Russische voetbalbond verbindt. In de verbintenis is een optie voor nog eens twee jaar opgenomen. Na afloop van het WK in Duitsland begint de huidige trainer van PSV met zijn werkzaamheden als bondscoach.

"Ik ben een ambitieuze trainer en wil succesvol worden in Rusland", zei Hiddink op het hoofdkantoor van persbureau Itar-Tass. De 59-jarige trainer gaf tevens aan dat hij Russisch gaat leren. "Ik moet dezelfde taal als de spelers spreken om er een hechte groep van te kunnen maken."

Hiddink verklaarde verder dat er toekomst zit in het Russische voetbal. "Er zijn weliswaar enkele problemen op te lossen, maar dat gaan we zo snel mogelijk doen. In Rusland is veel potentie aanwezig. Als de spelers zich daar bewust van worden, kunnen ze betere voetballers worden."

Wereldtop

Als voorbeeld haalde Hiddink het Nederlandse voetbal naar voren. "Ik kom uit een klein land met maar zestien miljoen inwoners, maar op voetbalgebied heeft Nederland veel bereikt. Ik denk dat in Rusland hetzelfde mogelijk is. Rusland heeft het in zich om terug te keren aan de Europese - en wereldtop."

Vier miljoen

Hiddink is de eerste buitenlandse bondscoach ooit van Rusland. Hij gaat in twee jaar tijd vier miljoen euro verdienen, exclusief premies bij goede prestaties. "Het salaris van Hiddink is maar een deel van het geld dat we dit jaar in het voetbal stoppen", vertelde Vitali Moetko, de voorzitter van de Russische voetbalbond. "In totaal geven we in 2006 twaalf miljoen dollar, zo'n 10 miljoen euro, uit aan de nationale selectie."

Jeugdvoetbal

De Russische voetbalbond heeft een contract met de nationale voetbalacademie, die wordt gefinancierd door miljardair en Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. De academie heeft als doel om het Russische voetbal overeind te helpen. Zo wordt er onder meer veel geld uitgegeven aan het jeugdvoetbal. Hiddink, die ook het jeugdvoetbal moet gaan structureren, vloog vrijdag met een privé-vliegtuig van Abramovitsj van Eindhoven naar Moskou.