BORDEAUX - Baanwielrenner Peter Schep is donderdag in Bordeaux wereldkampioen puntenkoers geworden. De Lopiker bleef in de finale de Pool Ratajczyk en de Wit-Rus Kiryenka voor. Vorig jaar won Schep zilver met de achtervolgingsploeg.

Schep (29) is pas sinds de Spelen van Athene 2004 actief op de puntenkoers, al in Atlanta (1996) was hij erbij als lid van de achtervolgingsploeg. "Eindelijk", verzuchtte hij na de huldiging.

"Er wonen nu twee wereldkampioenen onder één dak. We hadden het er stiekem wel eens over gehad." Schep woont samen met judo-kampioene Edith Bosch.

Het aandeel van bondscoach Peter Pieters in het succes mag niet worden onderschat. Schep was een beetje een twijfelaar. "Peter heeft me vertrouwen gegeven."

Meer kandidaten

"We hadden meer kandidaten om hier de puntenkoers te rijden. Niki Terpstra won ook een wereldbekerwedstrijd op dit onderdeel en hij is Nederlands kampioen. Maar Peter zei: je hebt ervaring, ik kies voor jou. Dat is niet voor niks geweest."

Schep pakte in de wedstrijd al vroeg een voorsprong door twee van de eerste drie sprints te winnen. Daarna werd het vooral consolideren. "Je moet bluffen. Zeker op het eind, als ze gaan aanvallen. Ik heb steeds gereageerd, zodat ze niet het idee kregen dat er nog iets te halen viel."

Met de regenboogtrui begint hij in het najaar aan zijn derde seizoen als zesdaagse-renner. "Ik heb er afgelopen winter negen gereden." De ervaring hielp hem donderdag in Bordeaux naar een ongekend resultaat en de Nederlandse ploeg aan de eerste medaille bij de WK.