AMSTERDAM - Centraal Beheer Achmea moet de reclamespot over Salomon Kalou van de buis halen. Dat heeft de rechter (pdf) donderdag in Den Haag besloten. De rechter oordeelde dat de verzekeraar "zonder toestemming van Kalou gebruik heeft gemaakt van zijn portret in een commerciële uiting." Iedere keer dat Achmea het verbod overtreedt, levert dat het bedrijf een boete van 50.000 euro op.


Verslaggever Gary Lineker meldt opgewonden dat er een doorbraak is in de zaak-Kalou

De Feyenoorder maakte bezwaar tegen de reclamespot van Achmea waarin hij als speler van het Duitse voetbalelftal wordt neergezet.

Achmea

De verzekeraar weigerde de spot van televisie en internet te halen. Volgens het bedrijf leverde de commercial namelijk een bijdrage aan "een publiek debat over een zaak van algemeen belang." In het kort geding voerde de advocaat van Achmea aan dat de commercial de consequenties aantoonde van het vreemdelingenbeleid van minster Verdonk. De rechtbank neemt dit verweer amper serieus. Het was de verzekeraar volgens het vonnis maar om één ding te doen: het verkrijgen van naamsbekendheid.

De commercial toont opgewonden tv-verslaggevers die melden dat er eindelijk een doorbraak is in de zaak-Kalou. Aan het eind van het filmpje wordt duidelijk dat de Feyenoord-spits niet voor Nederland, maar voor Duitsland uitkomt.

Salomonsoordeel

Achmea liet donderdag weten het vonnis te respecteren en de commercial uit de lucht te halen. Een woordvoerder zei wel dat het concern serieus overweegt in hoger beroep te gaan. "De rechter heeft naar onze mening de zaak op een aantal punten niet goed getoetst. Wij blijven vinden dat een grapje moet kunnen, maar niet volgens dit salomonsoordeel van de rechter".