UTRECHT - Ruim honderd supporters van voetbalclub Roda JC mogen zondag toch naar de wedstrijd van hun favoriete club. De voorzieningenrechter in Utrecht schorste donderdag de stadionverboden die de KNVB had opgelegd naar aanleiding van ongeregeldheden bij de bekerwedstrijd Ajax-Roda JC in maart. De Limburgse eredivisieclub sluit de reguliere competitie af met een thuisduel tegen Heracles Almelo.

De rechter oordeelde dat voordat deze stadionverboden mogen worden opgelegd, de strafrechter eerst moet bepalen of de 107 supporters in Amsterdam de wet hebben overtreden.

Stadionverboden

De KNVB gaf in een eerste reactie aan de uitspraak te respecteren en de stadionverboden op te schorten tot de strafrechter of de civiele rechter in een bodemprocedure een uitspraak in de zaak heeft gedaan. De voetbalbond gaat in beroep tegen de uitspraak. "Het is voor ons een principiële zaak", aldus een woordvoerder van de KNVB.

"Overheid, politie en justitie doen samen met de KNVB grote inspanningen om het voetbalvandalisme te beteugelen. De KNVB heeft bij wangedrag van supporters de verantwoordelijkheid om stadionverboden op te leggen. Uit de informatie die de voetbalbond van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gekregen, blijkt dat er bij deze wedstrijd wel degelijk sprake is geweest van ordeverstoring."

Lik-op-stukbeleid

Volgens de KNVB kan alleen met een helder lik-op-stukbeleid adequaat worden opgetreden tegen supportersgeweld. "Hierover zijn met de overheid duidelijke afspraken gemaakt. Die staan nu onder druk. Daarom zullen we dit verder aanvechten bij de rechter. Het gevolg van de uitspraak kan namelijk zijn dat supporters die betrokken zijn bij ongeregeldheden de eerste maanden nog gewoon naar het voetballen kunnen. Dit is niet wat we willen."

Vandalisme

"Het is bekend dat voetbalvandalisme vaak plaatsvindt in grote groepen en het blijkt lastig individuele raddraaiers eruit te pikken. We zullen over de gevolgen van deze uitspraak met politie en justitie in gesprek gaan", aldus de woordvoerder.

De KNVB zal de betreffende 107 Roda-fans voor zondag een brief sturen dat hun stadionverbod wordt opgeschort. Ook worden de namen van de supporters uit het voetbalvolgsysteem gehaald.

Remkes

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) is het eens met de KNVB. Als dit soort procedures worden voorgeschreven, kan er geen sprake meer zijn van lik-op-stukbeleid, zei hij donderdag in het televisieprogramma Barend en Van Dorp. Dat doorkruist volgens Remkes de intenties van de burgemeesters, de KNVB en hemzelf.

Ook de minister benadrukte dat de KNVB besluiten heeft genomen op basis van zaken die door het OM zijn aangebracht. "Het ging om mensen die een bekeuring hebben gekregen. De politie en het OM handelen niet lichtvaardig", zei Remkes.