ROTTERDAM - Sparta heeft na een zwaarbevochten zege woensdag op RKC Waalwijk (3-2) nog alle kans de nacompetitie te ontlopen. Als Sparta zondag in het Zuiderpark tegen ADO Den Haag wint, is lijfsbehoud sowieso een feit.

Maar zelfs met een gelijkspel of een nederlaag in Den Haag kan de Kasteelclub het nog redden. Sparta is dan wel afhankelijk van het resultaat dat concurrent NAC Breda tegen kampioen PSV behaalt.

Verdedigend

Sparta heeft nu 34 punten, ADO Den Haag (35) en NAC Breda (33). Sparta kon tegen RKC Waalwijk moeilijk met de druk omgaan. De thuisploeg speelde vooral de eerste helft veel te angstig en verdedigend, RKC kwam achterin dan ook nauwelijks in de problemen.

Tot grote woede van trainer Vloet zakte Sparta steeds verder terug, waardoor RKC enkele keren gevaarlijk voor doelman Ponk verscheen. Op slag van rust ging het mis met de Kasteelclub.

Vrije trap

Arbiter Temmink nam een discutabele beslissing om RKC op de rand van het strafschopgebied een vrije trap toe te kennen. Van de Haar knalde raak, met dank aan de blunderende Ponk: 0-1.

Strafschop

Temmink speelde in de 61e minuut opnieuw een hoofdrol, maar nu in het voordeel van Sparta. Invaller Van den Bergh ging in het strafschopgebied onderuit toen de uitkomende doelman Van Dijk naar de bal dook. Alleen Temmink zag in de buiteling van de Sparta-middenvelder een strafschop. Oost bleef vervolgens kalm: 1-1.

Ondanks de gelijkmaker bleef er onrust bij Sparta. Die nam alleen maar toe toen verdediger Olfers tien minuten later de bal via zijn bovenbeen achter zijn eigen doelman schoot: 1-2.

Daarna toonde Sparta ineens wel strijdlust. Via Oost (strafschop) en Cvetkov behaalden de Rotterdammers alsnog de zo noodzakelijke drie punten.